26 Haziran 2014 Perşembe

Barkodun Yapısı

Bilindiği üzere barkod, birtakım bilgileri temsil eden karaketlerin elektronik cihazlar tarafından okunabilir hale gelmesidir. Barkodlar bilgileri çizgiler ve çizgiler arasındaki paralel boşluklarla temsil etmektedir. Önceleri yalnızca paralel çizgilerden meydana gelen barkodlar günümüz teknolojisiyle beraber ise iki boyutlu barkod, karekod barkod ve noktalı barkod olarak da karşımıza çıkmaktadır. Barkodlardaki başlangıç ve bitiş karakterleri barkodların sağ ve sol taraflarını tanımlamaktadır. Tabii ki de her barkod sembollerinde farklı başlangıç ve bitiş karakterleri kullanılmaktadır. Kontrol karakteri ise barkodun içindeki verilerden oluşturulan ve yine barkod içinde yer alan veridir. Barkod üzerinde bulunan kodun doğru çalışıp çalışmadığına baktığı gibi kontrol karakteri her barkod tipinde farklı hesaplama yöntemleri tercih edilmektedir.


Barkodların alt ve üstlerinde yer alan taşıyıcı çizgileri ise okuyucu barkodun altına ya da üstüne kaymamasını sağlar. Bu sayede hatalı okumalar önlenmiş olur. Ürün takibi, stok yönetimi gibi oldukça dikkat gerektiren konuları kolaylaştıran barkodlar, doğruluk ve hızlı data girişine elverişli olduğu için kullanılması gerekli hale gelmiştir.


25 Haziran 2014 Çarşamba

Barkod Takibini Yapacak Cihazın Seçilmesi

Barkod, ürünlerinin takibinin kolay yoldan yapılabildiği, verilerin hızlı ve otomatik olarak elektronik ortama aktarılmasını sağlamaktadır. Barkod alfabeleriyle meydana getirilen karakterler belirli kurallar çerçevesinde oluşmaktadır. Bu doğrultuda farklı barkod standartlarıyla karşılaşmaktayız. Barkod oluşturulduktan sonra uygun yazıcının seçilmesi gerekir. Barkodlanacak ürünlerin kullanılacak alanlarına ve yapılarına göre uygun bir etiket seçiminde bulunur. Ancak barkod sistemlerinde genel olarak Termal baskı yöntemi tercih edilen yazdırma teknolojisidir.


Barkod sistemlerinde önemli bir nokta barkod takibidir. Barkod takibini yapan cihazlar ise barkod okuyucular ile okutulan barkod karakterlerinin iletildiği ve üzerindeki yazılım sayesinde gerekli kayıtların yapılabildiği, istenildiği zaman da kayıtlara ve gerekli raporlara ulaşılmasını sağlarlar. Günümüzde ürün ve malzemelerin takibinin yapılmasında genel olarak bilgisayar ya da yazarkasalar kullanılmaktadır. Fiş ve fatura kesen cihaz olan yazarkasalar sadece fiş kesebilen, bilgisayar bağlantılı ve pos olmak üzere 3 farklı niteliktedir. Bilgisayar tabanlı takip uygulamasında ise ürün bilgilerini oluşturan barkod çizgileri uygun okuyucu ile tarandığında bilgisayarda bulunan programa online olarak anında aktarılır. Her iki durumda da barkod takibi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.


24 Haziran 2014 Salı

Barkodlama Yöntemi Nasıl Seçilir?

Otomatik olarak verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan barkodlar, barkodu meydana getiren çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara yani barkod alfabesine göre basılmaktadır. Birçok barkod alfabesi olmasıyla birlikte günümüzde en çok EAN-13 yaygın olarak kullanılmaktadır.

Barkod sistemi sağladığı avantaj bakımından günümüzde her firma tarafından kullanılmaktadır. Özellikle ürün sayımı, stok takibi gibi durumlarda oldukça kolaylık sağlayan barkod sistemi birçok firma tarafından tercih edilmektedir. Bir işletmede ise var olan ürünlerin barkod sistemiyle takip edilebilmesi için ürünün bir barkoda sahip olması gerekmektedir. Ürünlerin barkodlanması ise ürünün içeriği, kullanım biçimi ve barkodlama maliyetine göre farklı biçimlerde olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ise ürünün üzerine, ambalaj üzerine ve etiket üzerine yazdırılmasıyla gerçekleştirilebilir. Plastik borular, gıda ürünleri, giyim, elektronik malzemeler, kırtasiye ürünleri, otomotiv yedek parçaları, tartılabilir gıdalar, optik ürünler, kuyumculuk sektörü vb. alanlarda tercih edilebilir. Bir bakıma barkodlamanın amacı hataları en aza indirerek işlem hızının ideal seviyeye çıkarılmasıdır.



19 Haziran 2014 Perşembe

Barkod Sisteminin Yararları ve Kullanım Alanları

Günümüzde tüm firmalar, ürettikleri her ürün için barkod kullanmaktadır. Firmalar ürünleri için kullandıkları barkodlar aracılığıyla üretim aşamasından satış sonrasına kadar istediği ürünlerin bilgilerine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Barkod sistemini ürünlerine uygulayan firmalar, dünyanın birçok yerinde ticaret yaptıkları kuruluşlarda geçerli olan bir numaraya ve işarete sahip olmaktadırlar. Bu sayede ürünler herhangi bir piyasada herhangi bir kodlama sorunu yaşamadan alım ve satım imkanı sağlanmış olacaktır. Birbirine paralel ve değişik kalınlıklardaki çizgi ve boşluklardan meydana gelen barkod sembolleri barkod alfabeleriyle tanımlanmaktadır. Numerik ya da alfanumerik dizinin çizgi ve boşluklardan alfabe ise barkod okutulduğu zaman sadece kodlanmış karakterler bilgisayar ortamına aktarılmış olduğu gibi bilgisayar da bu karakterlere karşılık gelen önceden girilmiş bilgileri ekrana getirir.


Barkod sistemiyle beraber verilerin girişi doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağladığı için ekonomik anlamda da bir tasarruf sağlanmış olur. Ayrıca ekrana gelen bilgiler hatasız olacağı için verilere çok daha kolay ulaşılabilmektedir. İşlerin daha hızlı yürütülmesi, kayıt altındaki ürün miktarları her an kontrol edilmesini sağlayan barkod sistemi üreticiler, perakende satıcılar, toptan satıcılar ve alıcılar bakımından yaygın olarak tercih edilmektedir. 


18 Haziran 2014 Çarşamba

Barkod Çizgileri Ne Anlama Geliyor?

Barkod, dikdörtgen biçiminde, birbirine paralel ince ve kalın çizgilerden oluşan ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen siyah çubukların oluşturduğu semboller olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanan barkodlar aracılığıyla, önceden manuel olarak girilen veriler şimdi bilgisayar ortamına otomatik olarak aktarılmaktadır.

Barkodu oluşturan çizgiler, ürünlerin fiyat ve ürün hakkında bir bilgi vermediği gibi Bu çizgilerde yalnızca ürün referans numarası yer alır. Karmaşık olarak görünen çizgiler, aslında her bir rakamın denk geldiği çubuk grupları aynı mantıkla oluşmuştur. Barkod rakamları ikilik düzene çevrildiğinde ise 0 ve 1 olarak tanımlanır. Yani boşluk ve ince çizgi 0 ve 1’lere denk gelmektedir. Yan yana dizilen 1’ler daha kalın çizgilere dönüşürken, farklı boyutlarda olan barkodları doğru kodlanabilmesi için barkod boyunu belirleten iki başta ve ortada hizalama çizgileri bulunmaktadır.


Hemen hemen her alanda kullanılan barkodlar, aslında benzer olan ürünlerin birbirinden ayırt edilmesinde, satış işlemlerinde, depo hareketlerinde ve en önemlisi kullanıcı hatalarını en aza indirdiği için oldukça yaygınlaşmıştır.


17 Haziran 2014 Salı

Ribon Nerede Kullanılır?

Termal transfer baskı teknolojisinde, yüzey malzemelerinin fiziksel ve kimyasal yapısına göre uygun olarak seçilen Ribonlar, elde edilecek baskı kalitesinde baskının uzun ömürlü olmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Rulo şeklinde olan ve barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar, 3 katmandan meydana gelmektedir. Koruyucu tabaka, film ve mürekkep tabakasından oluşan ribonlar, aslında ribbon ve baskı şeridi olarak da adlandırılmaktadır. Barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar yazıcılarla uyum sağladığında mükemmel baskı alınabilmektedir. Çünkü en kalite baskı için ribonların baskıda kullanılan malzeme ve yazıcıyla uyumlu olması gerekmektedir.


Termal transfer için kullanılan ribonlar ince bir tabakadan oluşmaktadır. Tabii ki daha kaliteli baskı hizmeti alabilmek için ribonların fiyatları da değişkenlik gösterecektir. Ribonların çoğunlukla uygulama alanları arasında ise tüm etiketleme işleri, barkodla beraber standart, baskılı, sentetik ve birçok yüzeye de uygulanabilmektedir. Genel olarak ribonlar yapılarına göre Wax Ribonlar, Wax-Resin Ribon ve Resin Ribon olarak 3’e ayrılır. Ribonlarda yaygın olarak siyah renk kullanıldığı gibi mavi, kırmızı, beyaz vb. renkler de kullanılabilir. 


12 Haziran 2014 Perşembe

GS1 Barkod Nedir?

Günümüzde birçok sektörde kullanılan barkodlar, ürünlerin takip edilmesini kolaylaştırması gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Barkodların basılarak ürün paketlerinin üzerinde yer alması için uygulanacak farklı yöntemler bulunmaktadır. Ancak yapılacak yöntem belirlenirken barkodun nereye yerleştirileceği, etiket üzerinde yer alması gereken bilgiler ve basılması istenen barkod sayıları gibi çeşitli etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.


Bir ürünün barkodu fazla sayıda basılacaksa en ucuz ve kolay yöntem, barkod için master film edinmek olacaktır. Baskı cihazında üretilen ve üzerinde barkodun olduğu negatif ya da pozitif master filmlerin üretim aşamasında barkodu oluşturan çubuklar doğrudan filmin üzerine çizilir ve daha sonra ambalaj üzerine basılacak barkodun da belli standartlara uygun olması gerekir. Bu noktada GS1 barkod sistemi, barkod basımı çerçevesinde kullanılacak barkodların uygulama kurallarını belirlediği gibi barkodlarda olacak tanımlama numaraları ve tamamlayıcı bilgilerin ne şekilde kodlanması gerektiğini belirtir. Diğer yandan GS1 barkod sistemi, barkod basımında kullanılması gereken barkod alfabelerini, barkodların basım tekniklerini ve barkodların ürünler üzerindeki yerleşimine kadar her detayı belirli kurallar çerçevesinde açıklar.  


10 Haziran 2014 Salı

Barkod Yazıcıların Temel Özellikleri

Barkod ve etiket basımında kullanılan barkod yazıcılar birçok amaç için kullanılmaktadırlar. Her alanda sıkça kullanılan barkodların basımında en ideal araç olan barkod yazıcılar, değişik çeşitlerde etiketlere baskı yapabilirler. Etiketleme maliyetlerinin oldukça düşük olmalarının yanında hızlı baskı alabilen barkod yazıcılar, termal baskı da yapabilmektedirler.  Barkod yazıcıların endüstriyel çeşitleri de mevcut olduğu gibi bu alanda kolaylıkla kullanılabilirler.

Barkod yazıcıların temel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
* Genellikle sağlam metal kasaya sahiptirler
* Yüksek kalitede ve hassas baskı kalitesi sunar
* 203 dpi – 600 x 1200 dpi yüksek çözünürlükte baskı yapılabilir
* Saniyede  51-102 mm baskı yapar
* Barkod yazıcılarda yazdırma genişliği 25-160 mm aralığında olabilir
* Kullanımı kolay olup genel olarak ağırlıkları 20 kg’dır.


Barkod yazıcılar ayrıca seri ya da paralel bağlantı şekilleriyle bağlantı kurabildikleri gibi program ve bilgileri saklamak için ön bellek özelliklerine sahiptir. Barkod yazıcılar internet üzerinden destek alarak kendilerini güncelleyebilirler.  


9 Haziran 2014 Pazartesi

Barkod Teknolojisi

Barkod sistemi bilindiği gibi bir seri karakteri kodlamakta kullanılan siyah çubuklar ve beyaz boşluklar dizisi olarak tanımlanır. Değişik kalınlıktaki çizgi ve boşluklardan oluşan barkod, aslında günümüzde hemen hemen her alanda tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi de otomatik veri girişi sağlamasıdır. Optik okuyucular tarafından elektronik ortama aktarılan barkodlar, hata yüzdesini de en aza indirir. Barkod alfabesi ile oluşturulan bu karakterlerde tahmin edildiği gibi ürün bilgileri yer almaz. Bir barkod okunduğunda karakterler dizisi bilgisayara gönderilir ve daha önceden bu karaktere karşılık gelen bilgiler ekrana gelir. Böylece bilgilere çok daha hızlı bir şekilde ulaşılır.


Her alanda faaliyet gösteren barkod standartlarında ise en çok EAN-13 standardı yaygın olarak kullanılır. Barkod teknolojisinin üreticiye en büyük avantajı ise dünyanın her yerinde geçerli olacak tek bir numara kullanmayı mümkün kılar. Barkod sistem havuzunda toplanan bu verilerle ürünler satış ivmelerini kolayca takip edebilirler. Ayrıca çok yüksek hacimli bilgilerin izlendiği yerlerde barkod teknolojisi oldukça yaygındır. Ekonomik olması, işlere hız kazandırması ve hata oranını en aza indirmesi bakımından barkod teknolojisinin kullanılması gereklidir.


6 Haziran 2014 Cuma

Karekod Barkod ve Barkod Okuyucu

Asıl adı Datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipi olarak adlandırılan karekod barkodlar, beyaz ve siyah kare ya da dikdörtgenlerden meydana gelen matris yapıda olan bir barkod çeşididir. Bu nedenle tek boyutlu barkodlardan daha farklı çalışmaktadır. Karekod barkodlar 1 boyutlu barkodlara göre çok daha fazla veriyi barındırabildiği gibi mobil cihazlar üzerinden de kolayca bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Karekod barkodlar 2.335 karakter içermektedir ve bu nedenle istenildiği kadar içerisine bilgi depolanabilir.


Karekod barkodlar birçok alanda ve değişik uygulamalarla ihtiyaçlara cevap vermektedir. Günümüzde karekod barkodlar, resmi gazetede yayınlanan kanun doğrultusunda ilaç ambalajlarında bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Karekod barkodların yeterli miktardaki veriyi küçük bir alana sığdırması açısından ve verilerin kurtarılma olasılıkları olduğu için ilaçlarda tanımlayıcı olarak kullanılırlar. Karekodların okunması ise karekod barkod okuyucular tarafından sağlanmaktadır. Datalogic ailesinden olan okuyucular aracılığıyla bilgiler hızlı ve güvenli bir biçimde okunabilmektedir. 


5 Haziran 2014 Perşembe

Barkod Yazıcı Kullanmanın Önemi

Günümüzde ticari hayata kolaylık getiren barkodların kullanılmasıyla her firma günlük işlerini daha hızlı bir şekilde yapmaya başlamıştır. Barkod yazıcılar da rutin işlerin işleyişini oldukça kolaylaştırdığı gibi barkod yazıcıların boyutlarının küçülmesiyle elde kullanılmaya başlanmıştır. Böylece barkod yazıcılar her yere taşınabilir duruma gelmişlerdir.


Barkod sistemini kullanan her firma için önem taşıyan barkod yazıcıları stoklama, depolama, ürün takibi gibi konularda ürünlere barkod basma işlemlerinin daha hızlı ve pratik bir biçimde yapılmasını sağlar. Barkod yazıcılar ayrıca maliyetleri azaltmasının yanında yapılan işlerde daha az hata payı olur. Barkod yazıcılar ile daha hızlı barkod basımı da gerçekleştirilir ve ihtiyaç duyduğunuzda herhangi bir ürün için barkod alabilirsiniz. Ayrıca barkod yazıcılar elle taşınabilir hale geldiği için de zamandan tasarruf sağlamaktadır.  

  

4 Haziran 2014 Çarşamba

Ribon Çeşitlerinin Uygulama Alanları

Rulo şeklinde ince film olan ve termal transfer baskıda kullanılan ribonların yapısına bakıldığında koruyucu tabaka, film tabakası ve mürekkep tabakasından meydana geldiği görülmektedir.  Ribonlu baskı işlemi ise film üzerinde katı olarak bulunan mürekkep, termal yazıcı kafa aracılığıyla ısıtılır ve sıvı hale getirilir. Mürekkep etiket yüzeyine geçtiğinde baskı gerçekleşmiş olur. Ribonların birçok çeşitleri bulunduğu gibi uygulandıkları alanlar da farklılık göstermektedir.


Düşük maliyetli barkod ve yazı çıktıları almanızı sağlayan Wax Ribon, vellum ve kuşe kağıt yüzeylerine uygulanırken, uygulama alanları olarak da raf etiketi, depolama, lojistik, ürün etiketleri ve genel amaçlı etiketlerde uygulanmaktadır.  Wax Resin Ribon, daha dirençli ve kaliteli baskı verdiği gibi vellum, kuşe, karton etiket, PP ve PE yüzeylere uygulanabilir. Endüstriyel kullanımlar, dış mekan kullanımları, palet etiketleri, ilaç sektörü, nakliye, raf etiketleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Resin Ribon  ya da tekstil resin ribonlar sentetik malzemeler üzerinde kimyasal dış şartlara ve akmaya karşı çok dayanıklıdır. Vellum, kuşe, karton etiket, japon akmaz, plastik, pvc gibi yüzeylere uygulanırken kimya sanayi, otomobil sanayi, elektronik ve medikal sektör uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. 


3 Haziran 2014 Salı

Barkod Okuyucular

Barkod okuyucular bilgi girişlerinin hız, kolaylık ve doğruluk içerisinde elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlar. Bir barkod, ona uyan barkod okuyucu ile okutulduğu zaman barkodu oluşturan çizgiler elektrik sinyaline dönüştürülür. Barkod okuyucular kod çözücüleri sayesinde sinyalleri çözerek anlayabileceğimiz rakam ya da karakterlere çevirmektedir. Okuyucunun yaydığı ışın ve barkod çubuklarının oluşturduğu elektronik sinyaller yine bu okuyucular tarafından okunur ve bilgisayar ortamına rakam ve karakterler olarak gönderilir.


Barkod okuyucular değişik arabirimlere sahip olabildikleri gibi klavye, seri port ya da usb bağlantılı olabilmektedirler. Ayrıca radyo frekanslı çalışan kablosuz barkod okuyucular mevcuttur ve barkod okutulduğunda barkodun etkinlik alanı içinde hızlıca elektronik ortama gönderebilirler. 



2 Haziran 2014 Pazartesi

Neden Barkod Sistemine Geçilmeli?

Değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan meydana gelen barkodlar, tüm ürünlerde kullanılarak stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesini sağlamaktadır. Önceleri bu bilgiler manuel girişle elektronik ortama aktarılıyorken hata oranı çok daha fazla olmaktaydı ve yapılan yanlışların düzeltilmesi de var olan işlerin yavaşlamasına neden olmaktaydı. Ancak barkod sistemine geçilmesiyle beraber harcanan zamandan tasarruf edilmiştir.


En doğru bilgiyi almanızı sağlayan kullanıcı hatalarını ortadan kaldıran ve benzer ürünlerin sahip olduğu barkodlar arasında karışıklık olmasını engelleyen barkod sistemi sıfır hata oluşturur. Hızlı veri girişi sayesinde manuel girişe göre çok daha hızlı bir şekilde doğru bilgi toplanmasının yanında bilgilerin kolay ve hızlıca bir ortama ulaşılmasını gerçekleştirir. Barkod sistemi ile doğru bilgilere ulaşılmasında bilgilerin girişi hızlandığından personel maliyetinde de sistem daha ekonomik hale gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı barkod sistemine geçilmesiyle her firma güvenilir, detaylı, hızlı datalar toplanarak sistem daha etkili kullanılmaktadır.


30 Mayıs 2014 Cuma

Etiket Çeşitleri

Etiketler genel olarak her ürünün arkasında yer almaktadır. Barkod olarak da adlandırılan etiketler sayesinde firmalar otomatik bilgi girişini hızlı bir şekilde sağlamaktadır. Etiketler üzerinde bulunan inceli ve kalınlı çizgilerden meydana gelen barkodlar, ürünlerin fiyatı değil de ürünlerin referans numaraları hakkında bilgi içermektedir.  Termal ve Termal Transfer etiket olarak ikiye ayrılan etiketlerin kendi içlerinde de birçok çeşidi bulunmaktadır.

Termal Etiket çeşitleri arasında Eco Termal Etiket, Semi Termal Etiket, Lamine Termal Etiket ve Termal Karton Etiket bulunmaktadır. Eco Termal Etiket, bir kağıt üzerine termal lamine edildiği gibi nem, alkol, ışık ve ışığa karşı duyarlıdır. Ayrıca kendine kendine kararma özelliği olduğu için gıda ve tekstil gibi çok çabuk tüketilen ürünlerde kullanılır. Semi Termal Etiket ise üst yüzeyi korumalı termal olan uzun süre dayanabilmektedir. Eco Termal gibi kararma özelliğinden dolayı gıda ve tekstil gibi çok çabuk tüketilen ürünlerde tercih edilir.


Lamine Termal Etiketler, her iki yüzeyi korumalı olan termaldir. Diğer etiketlere göre dayanma süresi daha fazla olan Lamine Termal Etiketler, nem, alkol ve ışık ve ısıya dayanıklıdır. Ayrıca Lamine Termal etiketler en fazla 6 ay raflarda durabilen ürünlerde kullanılması gereken etiket türüdür. Termal Karton Etiketler ise üst yüzeyi korumalı, yapışkan özelliği olmayan, üst yüzeyi mat olan ve çeşitli ağırlıkta bulunan etiket çeşididir. Bu çeşit termaller daha çok tekstil alanında kullanılan etiketlerin ham maddesi olarak bilinir. Diğer yandan Termal Transfer Etiketlerde ise hamur etiket, vellum etiket, kuşe etiket, farma etiket, japon akmaz gibi etiketler yer almaktadır.       



29 Mayıs 2014 Perşembe

Etiketlerin İşlevleri Nelerdir?

Etiket bir ürünün amacını, kullanım biçimini, markasını, ağırlığını, miktarını, özelliklerini, gerekiyorsa fiyatını, imalat ve son kullanma tarihini tüketicilere gösteren unsurdur. Genel olarak etiketler plastik, metal, ahşap ve cam gibi ambalaj biçimlerinin üzerlerine yapıştırılarak uygulanır.  Birçok malzemeden imal edilen etiketler; kağıt, alüminyum, opp, pvc film gibi hammaddeler üzerine ofset, flesko, tifdruk ve serigrafi gibi baskı teknikleriyle basılmaktadırlar. Etiketler ambalajlamanın bir parçası olup ürünü satın alma kararının verilmesinde tüketicilere yardımcı olmaktadır.


Etiketler, birçok üretimi yapılan ürünlerin en az dikkat çekici özelliklerinden biri olsa da ürünün ve markanın tanınmasını sağlayan ve sınıflandırma yapan niteliklere sahip olmasından dolayı oldukça önemlidir.  Etiketler, yasal zorunlulukları yerine getirmesi açısından ve bilgi içerikli olmasıyla alıcı ve satıcının işini de oldukça kolaylaştırmaktadır. Etiketler sayesinde tüketiciler alacakları ürünler hakkında bilgi sahibi olabilecekleri gibi yanlış içeriğe sahip ürün alınmasının da önüne geçilmektedir. Ayrıca etiketler bilgi içermeleri dışında da satıcıların stok denetimleri ve satış kontrolleri yapmalarını sağlamaktadır. Ürünlerin birbirleriyle karışmasını engellediği gibi etiketler sayesinde tüm ürünler hakkında en kolay yoldan bilgi öğrenilebilmektedir.


28 Mayıs 2014 Çarşamba

Etiket ve Etiketleme

Günümüzde herhangi bir mağazaya ya da süpermarket gibi yerlere gidildiğinde her ürünün üzerinde etiketler bulunmaktadır. Etiketlerde genel olarak ürün fiyat bilgisinin yer almasının yanında giysiler üzerinde gördüğümüz etiketler de japon akmazı olarak tanımlanmaktadır.

Etiketlerin işlevi ise ambalajların içeriği hakkında bilgilendirmek ve ürün tanıtımı yapmaktır. Bu etiketlerin basımı ise doğrudan doğruya ambalajın üzerine baskı uygulanmasından daha ucuza geldiği gibi aynı standardı baskısız ambalaj başka amaçlar ve ürünler üzerinde kullanılacaksa etiket kullanmak en iyisi olacaktır. Ayrıca ürün hakkındaki bilgiler dolum yapılana kadar bilinmiyorsa da etiket tercih edilmelidir.


Etiket çeşitlerine bakıldığında ise yapışkan sürülerek yapıştırılan etiketler, kendinden yapışkanlı kendi kendine yapışan etiketler, basınca duyarlı etiketler ve ısıl uygulama ile yapıştırılan etiketler sayılabilir. Gıda, içecek, temizlik malzemeleri, kozmetik ürünleri, ilaç ve ev ürünlerinin ambalajlarında tercih edilmektedir. Etiket kullanımının toplamda yıllık olarak %2-4 arasında bir artış gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda basınca duyarlı etiket üretiminde büyük bir artış yaşanmıştır. En büyük Pazar payına sahip olan etiketler arasında yer alan basınca duyarlı etiketler bilgilerin değişik yöntemlerle basılabilmesi en olumlu yönüdür. Ayrıca etiketlerin hammaddeleri ve malzemelerinden olan kağıt yanında kuşe kağıt, plastik filmler ve hologramlar da kullanılmaya başlanmıştır.           



27 Mayıs 2014 Salı

Neden Barkod Sistemi Tercih Edilmelidir?

Barkod sistemi, ürünlerin bilgisayara bağlantılı optik okuyuculu cihazlar ile tanımlanmasını öngören bir uygulamadır. Barkodlar günümüzde ürün stoklarını takip edebilmek için otomatik toplama ve tanımlama sistemi olarak da bilinmektedirler. Barkod sisteminde bilgilerin okunması ve iletilmesi elektronik araçlarla gerçekleştiğinden dolayı manuel sisteme göre daha hızlı olmasının yanında çalışandan kaynaklanabilecek hataları ortadan kaldırır. Sistem kodlar üzerine kurulu olduğu için herhangi bir yanlışın yapılması söz konusu değildir. Barkod sistemi sayesinde kodlanan bilgilerin aktarılması, toplanması ve değerlendirilmesi oldukça basittir. Böylece bilgiler doğru ve hızlı bir şekilde elde edilmesi sağlanır.


Barkod sistemiyle beraber gerçek zamanlı mal denetimi yapılır ve kesilmiş faturaların muhasebeleştirilmesi ve stok durumuna yansıtılması manuel metotlara göre çok daha kısa bir sürede gerçekleşmiş olur. Bu nedenle stok oranları takip edilerek ilgili ürünün sürekli elde bulunması ve gelen müşterinin ihtiyacı karşılanır. Ayrıca barkod sistemleri mal bazında stok kontörlü yapılacağından sipariş miktarı ve sipariş zamanları bilgisayar tarafından rapor olarak sunulacağından gerekli işlemler de ona göre düzenlenecektir.


26 Mayıs 2014 Pazartesi

Barkod Müracaatlarında Dikkat Edilecek Hususlar

Barkod sistemi her firma tarafından kullanılmaya başlanılan uluslararası bir yöntem olarak bilinmektedir. Barkodlar farklı kalınlıktaki çizgi ve boşluklardan oluşmaktadır ve barkod sistemi sayesinde tüm verilerin otomatik ve hatasız bir biçimde elektronik bir ortama aktarılması sağlanır.  Önceleri ürün bilgileri gibi dikkat gerektiren noktaların manuel girilmesi hata oranını oldukça arttırırken barkod sisteminin kullanılmasıyla bu oran sıfıra yaklaşmıştır.

Barkod sistemi uluslararası bir sistem olduğu için Türkiye’de kullanılan barkodlu ürünler tüm dünyaya pazarında ithal edilebilir.  Barkod numarasını almak istediğinde ise bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin; firmalar ürün miktarını ve diğer yıllarda kullanılabilecek barkod adedine göre müracaat etmelidir. Seçilecek firma kod numarasına göre 7 basamaklı, 8 basamaklı ve 9 basamaklı barkod kullanma hakkı bulunmaktadır. Tartılarak satılan ürünlerde TOBB’ne üyeliğinizin olmasının yanında eğer üyeliğiniz varsa her ürün için ürün numarası talebinde bulunulur. Diğer yandan firma kod numarası yaklaşık 1 hafta sonra alınabilmektedir ve firma kodunuz bulunuyorsa 2 gün içinde barkod filmi hazırlanıp gönderimi yapılabilmektedir.


Ayrıca tartılarak satılan ürün gramaj ağırlığına bağlı olarak fiyat değişken olduğu için barkod filmi hazırlanmamakla birlikte teraziye ürün bilgileri, kg fiyatı ve ürün kod numarası girilmektedir.



23 Mayıs 2014 Cuma

Barkod Yazıcıların Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde hemen her alanda kullanılan barkod, farklı kalınlıklardaki dik çizgi ve boşluklardan meydana gelmektedir. Bilgilerin otomatik ve hatasız elektronik bir ortama geçişini sağlayan barkod sistemi aracılığıyla stok takibi, ürün takibi, ürünlerin fiyat bilgilerine kolayca ulaşılabilmektedir.

Barkod yalnızca o ürün bazında bir referans numarası içermesi gerektiği gibi ürün kodu ya da ürünle ilgili detayları kapsamamalıdır. Barkodu oluşturan referans numarasıdır ve kullanılan firmaların bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Barkodların basıldığı etiketler ise barkod yazıcıların yardımıyla sağlanmalıdır. Barkod yazıcılar farklı türlerde etiketlere baskı yapabilme, termal baskı yapabilme, hızlı baskı yapabilme ve etiketleme maliyetlerinin düşük olması gibi özelliklere sahiptir.


Barkod yazıcıların endüstriyel çeşitleri de bulunmaktadır ve bu sebeple üretim ve depo gibi endüstriyel alanlarda kolayca tercih edilmektedir. Barkod yazıcıların en önemli özelliği arasında etiketleme maliyetlerine olan etkisidir. Barkod yazıcılar ile karton ve baskılı etiket yapılabildiği gibi istediğiniz boyut ve ürünlere uygun bir şekilde tasarlanması sağlanabilmektedir.  


22 Mayıs 2014 Perşembe

Ticari Ürünlerde Hangi EAN/UPC Barkodları Kullanılır?

Ürünlerle ilgili hızlı verilere ulaşılmasını sağlayan barkodların birçok standardı bulunmaktadır. Barkod standartları barkodların basımı ve okunması için uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmektedir. Bu standartlar arasında ise en çok EAN/UPC barkodları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Birçok ticari ürünlerde barkod standartları uygulanmaktadır. Ancak hangi barkod standardının kullanılacağı belirli kriterlere göre şekillenmiştir. EAN-13, ticari ürün paketinde yer aldığı gibi ambalaj üzerine film baskısıyla ya da yapışkan etiket ile uygulanmaktadır. EAN-8 barkod standardı ise eğer ticari ürün paketinde EAN-13 boyutlarını uygulayacak genişlik bulunmuyorsa tercih edilir. Bununla birlikte basılı etiket yüzeyi  40 cm2’den darsa ya da baskı yapılacak tüm alan 80 cm2’den küçükse EAN-8 barkod standardı kullanılır.


UPC-A barkod standardı ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde uygulandığı görülmektedir. Ticari ürünlerin paketinde yer almasının yanında ambalaj üzerine film baskısı ya da yapışkan etiketle beraber uygulanmaktadır. Eğer Türkiye’deki firmalardan Amerika ve Kanada’ya ihracat yapmak isteyen varsa MMNM aracılığıyla UPC Üretici Kimlik Numarası alırlar. UPC-E ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde UPC-A boyutlarına uygulanacak alan yoksa kullanılır. Ayrıca UPC-A barkodundaki  üretici kimlik koduyla ürün kodunda mevcut olan sıfırlar belirli bir düzene uygun biçimde çıkarılarak elde edilmektedir.



21 Mayıs 2014 Çarşamba

UPC Barkod Nasıl Kullanılır?

Günümüzde barkod sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte tercih edilen barkod standartları da çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak tercih edilen barkod standardı arasında yer alan UPC barkod universal product code teriminin kısaltması olarak tanımlanmaktadır. Market, süpermarket gibi barkodun kullanıldığı yerlerde ödeme işlemlerinin hızlandırılması ve stok takibinin daha kolay ve pratik bir biçimde yapılmasını sağlayan UPC barkod, UCC tarafından geliştirilmiştir. UPC barkod sistemine geçiş yapmak isteyen firmalar ise UCC’den izin almak zorundadırlar. Belirli bir ücret ödemesi yapıldıktan sonra üreticilere 6 rakamdan oluşan üretici tanımlama numarası ve kullanım kılavuzu verilir.


Bir ürün ambalajı üzerinde yer alan barkod etiketlerine bakıldığında, makine tarafından okunan barkod ve insan gözü tarafından okunan 12 haneli UPC barkod numaralarının olduğu görülmektedir. UPC barkodda herhangi bir fiyat tanımlaması yapılmamaktadır. Tarayıcı tarafından okunan ürünün UPC numarası marketlerin ya da firmaların genel POS bilgisayarına gönderilmekle birlikte ana bilgisayar da ürün fiyatını anında cevap olarak göndermektedir. Böylelikle fiyatlarda güncelleme kolay bir şekilde yapılmaktadır. Çünkü fiyatlandırma barkodlar üzerinde yapılması fiyatların her değiştirildiğinde barkodların da değiştirilmesi gerekecekti.     



19 Mayıs 2014 Pazartesi

Termal Transfer Ribon

Termal transfer baskı yönteminde kullanılacak etiketin özelliğine bağlı olarak uygun ribonun kullanılması gerekmektedir. Uygun ribonun kullanılması doğru baskı alınabilmesi için önem taşımaktadır. Wax Ribon, Resin Ribon ve D110A Resin Ribon olmak üzere 3 çeşitte bulunan ribonlar kullanılan etikete göre değişiklik göstermektedir.

Termal Tranfer Ribon’un çalışma şekline bakıldığında ise polyester film üzerinde katı halde bulunan mürekkep, termal yazıcı kafa aracılığıyla ısıtılır ve sıvı hale gelmektedir. Etiketin yüzeyine transfer edilerek de baskı sağlanır. Barkod yazıcı, ribon ve etiketin uyumlu olması istenilen kalitede baskı alınabilmesini sağlamaktadır. Termal Transfer baskının uygulama alanlarında ise barkod yazıcılar, etiketleme makineleri, bilet sistemleri, plastik kartlara yapılan baskılar, ambalaj filmleri üzerine yapılan baskılar ve grafik sanatları yer almaktadır.


Termal Transfer baskı düz etiket kağıdından sentetik etiket kağıdına kadar her türlü baskısız etiket malzemede en iyi sonucu verdiği gibi termal transfer etikette ribonla baskı alındıktan sonraki kullanım süresi termal etiketle kıyaslandığında daha uzun olmaktadır.  


16 Mayıs 2014 Cuma

Ribonun Temel Yapısı

Ribonlar rulo şeklinde tedarik edilen, içinde mürekkepli bir tabakanın bulunduğu ve termal transfer baskı yöntemiyle basılan ve kullanılan çok ince polyster film tabakaları olarak bilinirler. Ribonlar temel olarak arka yüzey tabakası, polyster taşıyıcı tabaka ve mürekkep tabakasıyla beraber 3 unsurdan meydana gelmektedir.

Arka yüzey tabakası ribonun yazıcı kafasıyla doğrudan temas eden silikondan yapılmadır. Arka yüzey tabakasının en önemli görevi ribon geri sarılırken yazıcı kafasını korumasıdır ve en iyi ısı iletkenliğini sağlayarak mürekkebin etikete geçmesi gerçekleştirilir. Ayrıca arka yüzey tabakası statik elektrik oluşumunu önleyerek yazıcıyı da korumaktadır.  Polyester tabaka ribonun en kalın tabakası olduğu gibi görevi de baskı sırasında ribonun yırtılmasını önler ve ısı iletkenliğini sağlamaktır.


Ribonu oluşturan mürekkep tabakası ise wax, resin ya da her ikisinin karışımından oluşan belirli bir renk pigmentlerine sahiptir. Mürekkebin yapısı birçok farklı baskı özelliğini ortaya çıkartmasının yanısıra termal transfer baskının pek çok uygulama ve alanda çok yönlü olmasını da gerçekleştirir. Diğer yandan, ribonun kendisi dışında bir de rulosu vardır. Bunlar da rulo leader, trailer ve kukadan oluşmaktadır.


15 Mayıs 2014 Perşembe

Barkod Kullanım Kolaylıkları Nelerdir?

Barkod sistemine günümüzde neredeyse birçok yerde rastlamaktayız. Genel tanım olarak ise barkodlar, çizgilerin yan yana dizilerek oluşan verilerin kodlanarak optik okuyucular aracılığıyla elektronik bir ortama aktarılmasıdır. Bir seri karakter kodlama olan barkodların birçok alanda kolaylık sağladığı için kullanımı da yaygınlaşmıştır.

Barkod kullanımı sayesinde önceden yaşanılan aksaklıkların ve hataların en aza indirildiği gözlenmiştir. Barkodlama yapılmanın sağladığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* Barkod sistemi ile birlikte alınan ya da satılan ürünler merkez gibi yerlere tek tuşla bildirilebiliyor.
* Depolarda ve mağazalarda mal sayımı çok daha kolay ve hızlı şekilde yapılmaktadır
* Ürün fiyat hesaplanmasında hata oranı sıfıra yaklaşır
* Barkod sistemi tercih edilerek ürünlerin fiyatları, ürünlerde indirim ya da kampanya bilgileri çok pratik bir şekilde ayarlanabilmektedir.



    

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Başvurusu Nasıl Yapılır?

Barkod, kodlanabilir veriler, elektronik cihazlar tarafından taranabilen basit simgeler olarak tanımlanmasının yanında tekniksel tanımlamak gerekirse barkodlar, yan yana dizilen ve farklı kalınlıklardan oluşan siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sistemi günümüzde artık her kurum tarafından tercih edilmektedir. Aslında barkod, bilgisayar ve buna benzer cihazların kodlamayı okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Birçok standartta olan barkodlar, basım ve okunması için uluslararası kuruluşlarca saptanmaktadır. Barkod standartlarında en çok tercih edilen ise EAN barkod standardıdır. Peki birçok firma tarafından tercih edilen barkodların alınması nasıl olmaktadır? Elbette barkod numarası almak için birtakım prosedürleri izlenmesi gerekmektedir. Eğer üretici bir firma ve ithalatçı ancak paketleme burada yapılıyorsa ürünlerin tek bir kimlikle tanınması büyük önem taşıdığı gibi ihracat yapılıyor ve ürünler perakende sektörde satılıyorsa EAN-13 için başvuru yapılmalıdır.

Firma olarak EAN başvurusu ilk kez yapılıyorsa Türkiye Odalar ve Borsa Birliği’ne bağlı Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra sırasıyla izlenecek yol şöyledir;

* Başvuru Formu
* Danışman Firma ile yapılan anlaşma taahütnamesi
* TOBB ile yapılacak noter tasdikli taahhütname
* Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
* Kayıt için Aidat Makbuzu
* Önceki yıla ait gelir tablosu

* Vergi Levhası Fotokopisi


13 Mayıs 2014 Salı

2D Barkod ile 1D Barkod Arasındaki Farklar

İnce ve kalın siyah çizgilerden meydana gelen barkod, yalnızca düz çizgilerden oluşmamaktadır.  2D olarak adlandırılan iki boyutlu barkodlar da bulunmaktadır. 2D barkodlama yöntemi sayesinde yüzlerce karakterlik veriler bir barkodda yer alabilmektedir. Bilindiği gibi barkodlar verinin hızlı ve doğru girilmesini sağlayan bir yöntem olmakla beraber bilgiye doğru bir şekilde ulaşılmasını da sağladığı için kullanımı yaygınlaşmıştır. Barkod tercih edildiğinde ürünle ilgili tüm işlemler takip edilebilir.


Tercih edilen barkod sistemi kendi aralarında da çeşitlilik göstermektedir. Karekod olarak da bilinen 2D barkodlar çizgisel barkodlara göre ışık aracılığıyla okunurlar. 2D barkodlarda bir kamera bulunur ve kamera üzerinden alınan görüntü okuyucuda bulunan işlemciye iletilir. 2D barkodlar 1D barkodlara göre daha üstün niteliklere sahiptir. Standart barkodlar yalnızca düz çizgilerden oluşurken 2D barkodlar ise farklı noktasal ve çizgisel şekillerden oluşur. Böylece 2D barkod standardı 1D barkodlara göre çok daha fazla bilgi barındırabilmektedir.  2D barkodların birçok standardı olmasının yanında 2D barkodu ülkemizde daha çok ilaç izleme sisteminde kullanılmaktadır.


9 Mayıs 2014 Cuma

Bir İşletmenin Barkod Sistemine Geçirilmesi

Ürünlerle ilgili verilere en kısa ve hızlı yoldan ulaşılmasını sağlayan barkod, barkod alfabesi aracılığıyla ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların nasıl basılacağını belirleyen kurallar dahilinde basılır. Barkodlar ise 0-9 arası rakamları, barkod alfabesindeki karakterleri ve bazı özel karakterleri içermesinin yanında bu alfabelerden sadece bazıları rakamları içerirken bazıları da hem rakamları hem de özel karakterleri içerir.


Barkodlar, önceki sistemlere göre doğru bilgi alınmasını sağlayan, kullanıcı hatalarını ortadan kaldıran bir sistemdir. İşletmelerin barkod sistemine geçirilmesi ise işletmenin faaliyet alanına, yapılmak istenen uygulamaya göre farklılık göstermektedir. Bir işletmede ise barkod sistemi kurulmasının ilk kuralı işletmedeki ürünlerin barkodlanmasıdır. Öncelikle barkod yazdırma yönteminin seçilmesi gerekiyor. Daha sonra barkodlama yöntemi seçilir. Yazdırılacak malzemenin seçilmesinden sonra barkodlanacak ürün yapısına göre barkod yazıcı seçilir ve genel olarak da termal baskı yöntemi kullanılır. Barkod yazımı sonrasında barkod takibini yapmaya yarayan cihazın seçilmesi gerekir. Bunlar ise bilgisayar ya da yazarkasalardır. Ancak yazdırma işleminin yapılabilmesi için de yazdırma programının doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. En son olarak da barkod okuma cihazının barkod türüne göre seçilmesiyle barkod sistemi oluşturulmuş olur.


7 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Numaraları

Bilindiği gibi barkod, kodlanmış bilgilerin farklı kalınlıklardan meydana gelen yan yana dizilmiş siyah çizgilerin bir etiket kağıdının üzerine basılması olarak tanımlanır. Barkodlar bir bakıma her ürünün kimliği gibidir. Ürünün fiyatından tutun da hangi ülkeye ait olduğu, firma kodu, ürün kodu ve kontrol kodu gibi bilgilere barkodlar sayesinde ulaşırız. Bu bilgiler ise barkodlarda yar alan numaralar sayesinde anlamlı hale gelir.

Tek barkod numaraları; EAN-UCC Sistemi ile tanımlanan ticari ürünlerin her biri tüm dünyada sadece tek bir barkod numarası ile tanınır. Bu numaralar tektir ve eşi yoktur. Bu nedenle kimliklendirilen ürünler başkası ile karışmaz. Anlamsız barkod numaraları; sadece bir erişim anahtarı olma özelliğinin dışında herhangi bir anlamı yoktur. Bu numara, tanımlandığı ticari ürünün niteliklerine ilişkin hiçbir bilgi içermediği gibi tek amacı, tanımlandığı ürünün bilgi sisteminde yer alan ayrıntılı bilgilere erişilmesini sağlamaktır.

Uluslararası barkod numaraları ise tüm dünya ülkelerinde ve tüm sektörel uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Ayrıca EAN-UCC numarası ile kimliklendirilen ürün tüm dünyada tek olarak tanımlandığı gibi dünyanın her yerinde de geçerlidir. Güvenli ve kullanışlı barkod numaraları da bilgi sistemlerinde kolayca kullanılabildikleri gibi sabit uzunluktadırlar ve yalnızca rakamlardan oluşurlar. Ayrıca barkod numarasının sonunda yer alan kontrol numarası sayesinde numaranın elektronik sistemler tarafından hatasız okunmasını engeller.


5 Mayıs 2014 Pazartesi

Barkod Okuyucuların Kullanım Alanları

Ürün bilgisini öğrenmede zaman kazandıran barkod okuyucular, günümüzde birçok şirket tarafından tercih edilmektedir. Barkod okuyucu, ürünlerin üzerinde yer alan ve o ürüne ait bilgileri barındıran, siyah çizgiler ve numaralarla beraber o ürünün özelliğini gösteren barkodları okuyarak tanımla işlemi gerçekleştirilir. Barkod okuyucunun yaydığı kırmızı ışık barkod üzerindeki çizgilere çarpar ve böylece geri yansıyan ışığı elektriksel sinyaline dönüştürür.

Barkod okuyucular donanım olarak ise fotoiletken, lens ve ışık kaynağından meydana geldiği gibi fotoiletken barkoddan taranan bilginin tarayıcı çıkışına gönderilmesini sağlayan bir kod çözücü devre içeren kısımdır.
Barkod okuyucular  genel olarak kırmızı ışıkla gösterilen ve barkod bilgilerini okuyan cihazlardır. Kod çözücü sayesinde kısa sürede ve hızlı bir şekilde okunan barkodlar elektronik ortama aktarılır. Hemen hemen her alanda kullanılan barkod okuyucuların ise birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Buna göre;

* LED Tarayıcı
* Lazer Tarayıcı
* İki boyutlu görüntü tarayıcıları
* El Tipi Tarayıcı
* Kalem Tarayıcı
* Masaüstü Tarayıcı
* Sabit Tarayıcı

* PDA Tarayıcı kullanılacak alana göre kullanılmaktadırlar.


Barkodların İşleyişi

Ticaret ve sanayinin hemen her alanında yaygın olarak kullanılan otomatik tanıma/veri toplama tekniği olan barkod, hatasız bir şekilde verilerin elektronik bir ortama aktarılması için kullanılan yöntemdir.  Barkodların bu kadar yaygın olmasının sebebi üretiminin kolay olması, okuyucu cihazlarının çok çeşitli ve ucuz olmasıdır. Tek boyutlu barkodlar dışında, çok daha fazla bilgi barındıran 2 boyutlu barkodlar da geliştirilmiştir.


Barkod sistemi süratli, güvenilir ve pratik olduğu için bu denli rağbet görmektedir. Barkod bilgilerinin okunması ve iletilmesi elektronik ortamda gerçekleştirildiği için manuel sistemlere göre daha hızlıdır. Sistemde yalnızca kodlar okunduğu için güvenilirdir. Ayrıca daha kısa sürede detaylı bilgi topladığı için de pratiktir. Barkod kullanımının amacı aslında satış, depolama, üretim gibi işlemlerde hataları en aza indirmek ve işlem hızını maksimuma çıkarmaktır. Üzerine barkod basılacak ürün eğer standart ise matbaada basılırken üzerinde basılabilir. Eğer ki ürünün ambalajı yoksa ürünün etiketlenmesi daha sonradan barkod yazıcı aracılığıyla yapılmaktadır. Barkod etiketler de kendinden yapışkanlı, karton, metal vs. malzemeler üzerine basılabilmektedir ve genel olarak da termal baskı ya da termal transfer baskı yöntemlerinden biri tercih edilerek barkodların baskısı sağlanır.




1 Mayıs 2014 Perşembe

Ribon Baskı

Ribon, barkod yazıcılarda etiket baskısı için kullanılan termal transfer uygulamalarında kullanılan şeritler olarak bilinirler. Ribon, bilgisayar aracılığıyla barkod yazıcısından istenilen bilgilerin transferi ile etikete transferini sağlamaktadır. Bir ribonun etikete baskı yapabilmesi için etiket yüzeyinin pürüzsüz ve termal transfere uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ribon türleri de kullanılan yapışkanlı ve yapışkansız etiketlerin hammaddelerine ve tercih edilen yüzeyin kalıcılığına göre değişiklik gösterir. Etiket sipariş verilirken uygun ribonun kullanımında birtakım hususlar bulunmaktadır.


Etiketin cinsi, etiket yüzeyinin baskılı veya baskısız olması, etiketin yüzeyine yapılacak baskının ömrü ve yüzeye uygulanan kimyasal testler ve ribon kullanılacak barkod makinesinin model ve markası oldukça önemli etkenlerdir. İyi ve kaliteli bir baskı alınabilmesi için ribon kullanımı zorunludur. Ayrıca baskının gerçekleşeceği yazıcı ve baskı alınacak malzeme ile tercih edilecek ribonun uyumlu olması gerektiği gibi kullanılacak ribon çeşidini de uygun seçmek gerekir. 




30 Nisan 2014 Çarşamba

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışır?


Genel olarak siyah çizgiler ve altında numaralarla oluşan barkodlar bir ürünün nerede ve hangi şirket tarafından üretildiğini göstermektedir. Bu nedenle barkodlar bir ürünün ismi olarak da tanımlanabilir. Tabii barkodlar hakkında bu bilgilerin öğrenilebilmesi için barkodların, barkod okuyucu tarafından okunması gerekmektedir.


Bir barkod okuyucu ise barkodun üzerindeki siyah ve beyaz çizgilere ışık göndererek onları okur. Ayrıca barkod okuyucular kullandığı LED ya da lazer ışık aracılığıyla devamlı bir ışık yaymaktadır. Bir bakıma barkod, bu ışıkların önüne koyulduğu zaman siyah çizgiler ışığı emer ve beyaz çizgiler de ışığı yansıtır. Barkod okuyucu yansıyan bu ışıkları analiz eder ve bir numara oluşturarak elektronik bir ortama iletilmesini sağlar. Bu sayede ürünler için oluşturulan numaralar bilgisayarda tanımlandığında o ürüne ait tüm bilgileri de ekrana getirir.


28 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Sistemleri Ne Gibi Kolaylıklar Sağlar?

Günümüzde barkod sistemi her işletme için gerekli olan bir yapıdır. Barkodlanan ürünlerin takibinin yapılması, alış satış fiyatlarının görülmesi, stok takibi gibi olayların yapılabilmesi için barkod sistemine gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda bir barkodun barkod okuyucu aracılığıyla taranarak verilerin elektronik bir ortama aktarılması barkod sistemi olarak tanımlanmaktadır.  Özellikle ticaret hayatında birçok kolaylık sağlayan barkod sisteminin kazandırdığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* Barkod sistemi sayesinde kurumsal yapının oluşmasını sağlanır
* Çalışan hataları azalır
* Üretim ve imalat masrafları azalır
* Raporlama sistemiyle stok maliyetleri düşer
* Seri numaraları takibi kolaylaşır
* Alım satım işleri daha hızlı bir biçimde ilerler
* Depolarda ya da mağazalarda mal sayımı çok daha kolay bir şekilde yapılır
* Özellikle alışveriş marketleri gibi yerlerde hangi üründen ne kadar kazanıldığını, yapılan karın ve zararın hesaplanmasını kolaylaştırır.


Aslında iki boyutlu barkod ve iç içe barkodlar gibi birçok barkod sistemi bulunmaktadır. Barkod sistemlerinin oluşturulma ve çalışma sistemleri birbirinden farklı olduğu için ihtiyaç duyulan sisteme göre barkod seçimi yapılmalıdır. 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

24 Nisan 2014 Perşembe

Termal Transfer Yazıcılarda En İyi Baskı Nasıl Alınır?

Barkod yazıcıların temel olarak kullanılma amacı ürün ya da hizmete istenilen barkodu basabilmektir. Baskı uygulaması ise barkod yazıcının tipine göre değişik biçimlerde yapılmaktadır. Barkod yazıcı dışında da barkod yazmak mümkündür ama barkod yazıcısız barkodlar daha az ömürlü ve dayanıklı olduğu gibi barkod yazıcı kullanarak daha kısa bir sürede daha çok barkod basımı yapılabilmektedir. Barkod yazıcılarda basım prensibi olarak Termal Baskı ve Termal Transfer Baskı yöntemi kullanılmaktadır. Barkod basım yöntemlerinden olan Termal Transfer Baskı yönteminde ise en kaliteli baskıyı alabilmek için birçok etken etkili olmaktadır.

Öncelikle makinenin yılda en az 1 kere bakım görmesi, contaların değişmesi gerektiği gibi makineyi besleyen havanın temiz ve kuru olması gerekir. Yazıcı kafanın temizliği önemlidir ve bu temizlik Isopropyl Alkol ile yapılmalıdır. Baskı silikonunun hasarsız olması, baskı süresi, baskı hızı ve hava basıncı da mükemmel baskı için önemlidir. Ayrıca yazıcı kafanın baskı yapılacak yüzeye göre dengesi, kullanılacak ribon çeşidi ve baskı yapılacak ambalaj veya etiket malzemesinin de termal yazıcıyla uyumlu olması gerekir. Bu etkenlerin gerektiği gibi uygulanmasıyla istenilen mükemmel baskı kalitesi sağlanabilmektedir.


Detaylı bilgi için tıklayınız.

Neden Barkod?

Değişik kalınlıklardaki boşluk ve çubuklardan oluşmuş bir alfabe aracılığıyla nümerik ya da alfa nümerik herhangi bir verinin kodlanmasında kullanılan semboller barkod olarak adlandırılmaktadır. Barkodlar, barkod okuyucusu denilen sembolleri elektronik ortama aktarmaya yarayan cihazlar tarafından okunduğu gibi barkod yazıcılar tarafından da barkod basımı yapılmaktadır.

Bilgi toplama, depolama işini manuel metotlarla yapmak yerine barkod aracılığıyla yapmanın getirdiği başlıca avantajlar vardır. Öncelikle barkodlar güvenirlik yaratır. Veri girişi barkod okutularak yapıldığında kullanıcıya yanlış ya da eksik bilgi verme gibi bir olasılık bulunmaz. Hatalı veri giriş oranı sıfıra iner. Barkodlar hızlılık kazandırır. Ortalama bir kullanıcı bir bilgiyi manuel olarak bilgisayara 10 saniyede girerken, barkodla bu süre 1 saniyenin altına inmektedir. Ayrıca bilgi girişi yapılırken kullanıcının tüm ürün özelliklerini bilmesine gerek olmadığı gibi herhangi bir özel eğitim alınmasını da gerektirmez. Barkod sistemi getirdiği hız sayesinde işgücünden önemli bir ölçüde tasarruf ettirir. Bu bakımdan ekonomiktir.


Barkodlar kullanıldıkları alanlarda ürünlerin takibini çok daha düzgün ve doğru bir şekilde yapılabilmesinde önemli bir rol oynadığı için oldukça yaygınlaşmıştır.




Detaylı bilgi için tıklayınız.

22 Nisan 2014 Salı

Barkod Yazıcıların Çalışma Prensibi

Barkod basmak için kullanılan cihazlar olarak barkod yazıcıların çalışma şekillerini anlayabilmek için diğer yazıcı çeşitlerin de nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Dot-matrix yazıcılar yazdırma işlemini şerit üzerindeki mürekkebi iğne ile kağıda vurarak gerçekleştirmektedir. Deskjet yazıcılar ise mürekkebi bir kağıt üzerine püskürterek baskıyı gerçekleştirdiği gibi lazer yazıcılar da Dot-matrix ve Deskjet yazıcılardan farklı olarak toneri elektronik yolla kağıt üzerine püskürtür.  Termal ve termal transfer yazıcılar ise aynı faks makinelerinin çalışma prensiplerinde olduğu gibi yazma işlemini mevcut baskı kafasının kağıdı direk yakması ile ya da ribon kullanılarak sağlanmaktadır.

Barkodların her alanda kullanımının yaygınlaşmasıyla barkodlardaki verileri okumaya yarayan barkod yazıcıların da tercih edilmesini arttırmıştır. Barkod yazıcıların tercih edilmesinin nedenleri arasında da;

* Barkod yazıcıların yakarak çalışma prensibine sahip oldukları için baskı anındaki dağılma en aza iner. Bu sayede yüksek bir baskı kalitesi sağlanır.
* Normal barkod yazıcılarda baskı alınamayan özel etiketlere de baskı yapılabilme özelliğine sahiptir
* Barkod yazdırmanın diğer yazıcılara göre kolay ve ücretsiz olması gibi unsurlar sayılabilir.


Diğer yandan barkod yazıcı satın alınırken hangi hızda baskı almaya ihtiyacınız olduğunu, etiketin dayanıklılığın nasıl olması gerektiğini ve gelecekteki baskı ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağına doğru bir şekilde karar vermek gerekmektedir.   


Detaylı bilgi için tıklayınız.

21 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Etiket

Etiket, ürünlerin üzerinde yer alan rakam ve çizgilerden oluşan bir sistem olarak bilinmektedir. Etiketler sayesinde ürünlerin bilgisayara aktarılması çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Etiketler günümüzde ise her iş kolunda üretim, imalat, satış, pazarlama gibi pek çok alanda belirli bir işin sistemli hale getirilerek ürünlerle ilgili önemli uyarı ve bilgileri içeren unsur olarak kullanılmaktadır. Etiket kullanımı oldukça çeşitli olmakla beraber kullanıldıkları alanlar da fazladır. Aslında etiketler üzerlerine ne basılırsa onunla ilgili bilgi içerdiğinden dolayı genel amaçları bilgi vermektir.

Kullanım alanları olarak da Ürün Etiketleri, Yıkama Talimatı Etiketleri, Demirbaş Etiketleri, Fiyat Etiketleri ve Barkod Etiket en çok kullanılan etiketlerdir. Barkod denilen etiketler imal edilen her üründe mutlaka olması gerekir. Birbirine paralel olan ince ve kalın çizgilerden oluşan barkod etiketleri otomatik veri girişi için idealdir. Etiket basımı ise günümüzde birçok sektörde görülmektedir. Ancak etiket üzerinde var olan çizgiler referans numarasını belirttiğinin yanısıra ürün fiyatını ya da ürün hakkında bir bilgi içermemektedir.


Etiket okuyucular ise iki yönlü ya da tek yönlü olmaktadır. Etiket basımı yapılırken etiket içeriği ve tasarımının kararlaştırılması, etiketin tasarımına uygun olarak boyutuna karar verilmesi ve etiket basımında kullanılacak yöntemin uygun olarak seçilmesine de dikkat edilmelidir. 


Detaylı bilgi için tıklayınız.

18 Nisan 2014 Cuma

Japon Akmaz Etiketi

Günümüzde özellikle tekstil ürünlerinde ve daha çok giysilerimizde gördüğümüz yıkama talimatları olarak hazırlanan etiketler japon akmaz olarak adlandırılmaktadır. Japon akmaz, hafif yıkama ve ağır yıkama  olarak iki çeşitte bulunmaktadır. Akmazlar yapışkansız olup ürün üzerine dikilerek kullanılmaktadır. Japon akmazlar üzerine özel ribonlar ile baskı alındığı gibi her bir tekstil ürününde bulunması zorunludur. Ayrıca japon akmaz etiketleri her bir üründe 1 adet kullanılmalıdır.


Ürünlerde kullanılan japon akmaz etiketlerin ebatları ise standarttır. Ancak bazen akmaz ebatlarında değişiklik görülebilmektedir.  Her bir tekstil ürünü için ortalama 10 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde Japon akmazlar kullanılmaktadır. Japon akmaz etiketlerin ise sıcağa karşı dayanıklı olması öngörülür. Çünkü tekstil ürünlerinin herhangi bir yıkama ya da ütü ile sıcaklığa maruz kaldığında etkilenmemesi gerekmektedir.

Eğer japon akmaz yıkama talimatı siparişi verirken japon akmazı hangi ürünlerde kullanacağınız, japon akmazı ağır yıkamalı ürünlerde mi yoksa hafif yıkamalı ürünlerde mi kullanacağınıza dikkat etmelisiniz. Ayrıca japon akmaz etiket kumaşını yazdırmak için tercih edeceğiniz ribonların da A kalite olmasına özen gösterin.





Detaylı bilgi almak için tıklayınız.  

17 Nisan 2014 Perşembe

Başlıca Barkod Standartları

Bilindiği üzere barkodlar, kodlanabilir verilerin bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir. Barkodun tanımını daha teknik anlatmak gerekirse; farklı kalınlıklardan oluşan yan yana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sembolüyle günümüzde birçok sektörde karşılaşmaktayız.

Bir barkod çeşidinin oluşması barkod standardıyla mümkün olmaktadır. Barkodlar ise birçok standarda sahiptir ve bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslararası kurallara göre belirlenmektedir. Özellikle karşımıza çıkan EAN kodu Avrupa ve ülkemizde tercih edilen en yaygın standarttır. Ancak sadece EAN kodu bulunmadığını da belirtmek gerekir.  EAN, EAN 8, EAN 13, UPC, UPCE, Code 128, Code 39 ve Codebar gibi birçok barkod standartları da bulunmaktadır. Çeşitli alanlarda kendilerine özgü nitelikleriyle barkod kodlamada tercih edilmektedirler.

Genel olarak da barkod kullanımının asıl amacı; satış, depolama ve üretim gibi işlemlerde hataları en aza indirerek işlem hızını en üst noktaya çevirmektir.

  


Detaylı bilgi için tıklayınız.

16 Nisan 2014 Çarşamba

QR Barkod Nasıl Avantaj Sağlar?

İki boyutlu barkod türü olan QR Kod, büyük verileri kod halinde küçültmeyi sağlayan teknolojidir.  QR Kod aslında teknolojinin insan hayatındaki yerini net bir şekilde gösteriyor. Çok büyük verilerin kolaylıkla iletilmesini sağlayan QR Code, gizli verileri de iletmektedir.

QR Kod’lar özellikle cep telefonları ve PDA’lar için geliştirilmiştir. Özel bir yazılımla oluşturulan QR Kod’ların içerisine istediğiniz şekillerde yazılı, görsel, resim, video gibi kısacası elektronik bir ortamda gösterebileceğiniz her şey konabilir.  Bir bakıma QR Kod’lar mobil cihazlar sayesinde bilgiye daha hızlı ve pratik şekilde ulaşmayı gerçekleştirir. Örneğin; karekodlar ile verilen ilanlardan kaç kişinin ilana baktığını görebilir ya da karekod sayesinde size yönlenen kişilerin sayısını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Karekodlarla bilgilerin kayıt altında tutulması, saklanması ve gerektiği zaman kullanılması birçok avantajı olmaktadır.


QR Kod genel olarak ise kişisel olarak tanıtım kartlarında, tekstil ve gıda ürünlerinin içeriklerinde, elektronik eşyaların kullanma kılavuzlarında, tanıtım toplantılarında, süper marketlerde ve ilaç prospektüslerinde karşımıza çıkmaktadır.

Barkod ürünleri ve cihazları hakkında detaylı bilgi almak için akbarkod.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


15 Nisan 2014 Salı

QR Barkod

QR Kod, klasik ve tek boyutlu barkodlardan farklı olarak her iki yönde de bilgi depolayabilen ve normal barkodlara göre çok daha fazla veri barındırma kapasitesine sahip olan ve bilgi alışverişini oldukça hızlandıran yeni nesil barkod olarak tanımlanmaktadır.

QR Kod, DataMatrix kod ve Aztek  Kod karekodların en bilinenleridir. Günümüzde birçok yerde adını duyduğumuz ve karşılaştığımız QR kodları birçok avantaja sahip olduğu gibi herhangi bir dilde çok fazla harf ve sayı barındırabilme kapasitesindedir. QR Kod boyutu normal barkodların 1/10’u kadar küçük olabilmesinin yanında her yönden okunabilmektedir. Her açıdan tarama özelliği sayesinde QR Kod daha hızlı bir biçimde okunabilmesini sağlar. Ayrıca QR Kod, %30’a kadar herhangi bir kirlenme ya da zarar görse bile okunabilmektedir.


Artık her yerde karşımıza çıkan QR kodlar basılı ilanlardan billboardlara, kartvizitlerden tabelalara kadar birçok noktada hayatımızda yer almaktadır. Genel olarak mobil cihazlar sayesinde QR kodlarının kullanımının arttığını göz önünde bulundurursak bilgilere çok daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşabilmekteyiz.

Barkod dünyası ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.


14 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Okuyucuların Semboloji Tipleri

Barkod okuyucu çeşitli yüzeylere basılmış olan barkodları çözümlemeye yarayan bir bilgisayar çevrebilimidir. Barkod okuyucular düz tarayıcılar gibi bir ışık kaynağı, bir lens ve optik işaretleri elektriksel sinyallere dönüştüren bir fotoiletkenden oluşmaktadır. Ayrıyetten barkod içeriğini okuyucuya gönderen bir kod çözücü devre de bulunmaktadır.


Barkod okuyucularda EAN/UPC, Code 39, Interleaved 2 of 5 ya da Code 128 gibi popüler olan barkod sembolleri uygulanır. Özel tip bir barkod okuyucu iki boyutlu okuyucu dijital kamera gibi çalışan LED aydınlatması ve bir CCD görüntü işleyici tek boyutlu kodlar kullanılır. Tek boyutlu kodların yanısıra QR Code, Data Matrix, Aztec Code gibi iki boyutlu matrix kodları çözümlemek için gereklidir. Ayrıca RSS gibi bazı kod çeşitleri de matrix kodlara benzerlik gösterir. Ancak bu rağmen kodlar hem tek boyutlu hem de okuyucular tarafından çözümlenebilmektedir.



Barkod okuyucular genel olarak ise süpermarketler, kimlik tanıma, ürün kimliği tanıma  gibi birçok önemli ve ihtiyaç duyulan noktada kullanılmaktadır.




Barkod ve barkod sistemi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız!

11 Nisan 2014 Cuma

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışmaktadır?


Barkod, farklı kalınlıklarda bulunan dik çizgi ve boşluklardan meydana gelen, hızlı ve pratik bir şekilde veri girişiyle bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan sistem olarak bilinir. Barkodlar ise barkod okuyucular tarafından taranarak bilgiler aktarılır. Barkod okuyucuların temel çalışma prensibi ise bilgilerin bilgisayar ortamına kolay bir şekilde geçmesidir. Barkodun çubuk ve boşluklardan meydana gelen kısımları ilk önce bir elektronik sinyaline dönüştürür; sonra da bilgisayar ortamında okunmasını sağlayacak bir şekilde ASCII karakterine haline dönüştürür.


Barkod okuma sistemleri ise 3 temel unsurdan oluşur.  Bu unsurlar; barkod görüntüsüyle optik etkileşimi sağlayan tarayıcıda giriş bölümü, çubuk ve boşluklardan oluşan sembolleri ise ASCII verilerine dönüştürecek olan kod çözümleyicisi ve kod çözümü sonrasında ise verileri bilgisayar ortamına aktaran haberleşme birimleri olarak tanımlanmaktadır. Barkodların okunma mantığı ise hareketli tarayıcı barkoda bir ışık göndererek bu ışığı ileri geri titreştirerek her geçişte çubuklardan ve boşluktan yansıyan yansıyan ışığı ölçmektedir. 



Barkod okuma işlemi tarama, kod çözümü, sayısallaştırma ve iletim aşamalarından geçmektedir. Kullanılan teknolojinin doğrultusunda barkodun uygulamaları sayesinde veri toplama ve takip çalışmalarının tüm gereksinimleri karşılanır.



Barkodlarla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.