18 Haziran 2014 Çarşamba

Barkod Çizgileri Ne Anlama Geliyor?

Barkod, dikdörtgen biçiminde, birbirine paralel ince ve kalın çizgilerden oluşan ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen siyah çubukların oluşturduğu semboller olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanan barkodlar aracılığıyla, önceden manuel olarak girilen veriler şimdi bilgisayar ortamına otomatik olarak aktarılmaktadır.

Barkodu oluşturan çizgiler, ürünlerin fiyat ve ürün hakkında bir bilgi vermediği gibi Bu çizgilerde yalnızca ürün referans numarası yer alır. Karmaşık olarak görünen çizgiler, aslında her bir rakamın denk geldiği çubuk grupları aynı mantıkla oluşmuştur. Barkod rakamları ikilik düzene çevrildiğinde ise 0 ve 1 olarak tanımlanır. Yani boşluk ve ince çizgi 0 ve 1’lere denk gelmektedir. Yan yana dizilen 1’ler daha kalın çizgilere dönüşürken, farklı boyutlarda olan barkodları doğru kodlanabilmesi için barkod boyunu belirleten iki başta ve ortada hizalama çizgileri bulunmaktadır.


Hemen hemen her alanda kullanılan barkodlar, aslında benzer olan ürünlerin birbirinden ayırt edilmesinde, satış işlemlerinde, depo hareketlerinde ve en önemlisi kullanıcı hatalarını en aza indirdiği için oldukça yaygınlaşmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder