11 Nisan 2014 Cuma

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışmaktadır?


Barkod, farklı kalınlıklarda bulunan dik çizgi ve boşluklardan meydana gelen, hızlı ve pratik bir şekilde veri girişiyle bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan sistem olarak bilinir. Barkodlar ise barkod okuyucular tarafından taranarak bilgiler aktarılır. Barkod okuyucuların temel çalışma prensibi ise bilgilerin bilgisayar ortamına kolay bir şekilde geçmesidir. Barkodun çubuk ve boşluklardan meydana gelen kısımları ilk önce bir elektronik sinyaline dönüştürür; sonra da bilgisayar ortamında okunmasını sağlayacak bir şekilde ASCII karakterine haline dönüştürür.


Barkod okuma sistemleri ise 3 temel unsurdan oluşur.  Bu unsurlar; barkod görüntüsüyle optik etkileşimi sağlayan tarayıcıda giriş bölümü, çubuk ve boşluklardan oluşan sembolleri ise ASCII verilerine dönüştürecek olan kod çözümleyicisi ve kod çözümü sonrasında ise verileri bilgisayar ortamına aktaran haberleşme birimleri olarak tanımlanmaktadır. Barkodların okunma mantığı ise hareketli tarayıcı barkoda bir ışık göndererek bu ışığı ileri geri titreştirerek her geçişte çubuklardan ve boşluktan yansıyan yansıyan ışığı ölçmektedir. 



Barkod okuma işlemi tarama, kod çözümü, sayısallaştırma ve iletim aşamalarından geçmektedir. Kullanılan teknolojinin doğrultusunda barkodun uygulamaları sayesinde veri toplama ve takip çalışmalarının tüm gereksinimleri karşılanır.



Barkodlarla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder