15 Nisan 2014 Salı

QR Barkod

QR Kod, klasik ve tek boyutlu barkodlardan farklı olarak her iki yönde de bilgi depolayabilen ve normal barkodlara göre çok daha fazla veri barındırma kapasitesine sahip olan ve bilgi alışverişini oldukça hızlandıran yeni nesil barkod olarak tanımlanmaktadır.

QR Kod, DataMatrix kod ve Aztek  Kod karekodların en bilinenleridir. Günümüzde birçok yerde adını duyduğumuz ve karşılaştığımız QR kodları birçok avantaja sahip olduğu gibi herhangi bir dilde çok fazla harf ve sayı barındırabilme kapasitesindedir. QR Kod boyutu normal barkodların 1/10’u kadar küçük olabilmesinin yanında her yönden okunabilmektedir. Her açıdan tarama özelliği sayesinde QR Kod daha hızlı bir biçimde okunabilmesini sağlar. Ayrıca QR Kod, %30’a kadar herhangi bir kirlenme ya da zarar görse bile okunabilmektedir.


Artık her yerde karşımıza çıkan QR kodlar basılı ilanlardan billboardlara, kartvizitlerden tabelalara kadar birçok noktada hayatımızda yer almaktadır. Genel olarak mobil cihazlar sayesinde QR kodlarının kullanımının arttığını göz önünde bulundurursak bilgilere çok daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşabilmekteyiz.

Barkod dünyası ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder