14 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Okuyucuların Semboloji Tipleri

Barkod okuyucu çeşitli yüzeylere basılmış olan barkodları çözümlemeye yarayan bir bilgisayar çevrebilimidir. Barkod okuyucular düz tarayıcılar gibi bir ışık kaynağı, bir lens ve optik işaretleri elektriksel sinyallere dönüştüren bir fotoiletkenden oluşmaktadır. Ayrıyetten barkod içeriğini okuyucuya gönderen bir kod çözücü devre de bulunmaktadır.


Barkod okuyucularda EAN/UPC, Code 39, Interleaved 2 of 5 ya da Code 128 gibi popüler olan barkod sembolleri uygulanır. Özel tip bir barkod okuyucu iki boyutlu okuyucu dijital kamera gibi çalışan LED aydınlatması ve bir CCD görüntü işleyici tek boyutlu kodlar kullanılır. Tek boyutlu kodların yanısıra QR Code, Data Matrix, Aztec Code gibi iki boyutlu matrix kodları çözümlemek için gereklidir. Ayrıca RSS gibi bazı kod çeşitleri de matrix kodlara benzerlik gösterir. Ancak bu rağmen kodlar hem tek boyutlu hem de okuyucular tarafından çözümlenebilmektedir.



Barkod okuyucular genel olarak ise süpermarketler, kimlik tanıma, ürün kimliği tanıma  gibi birçok önemli ve ihtiyaç duyulan noktada kullanılmaktadır.




Barkod ve barkod sistemi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder