17 Nisan 2014 Perşembe

Başlıca Barkod Standartları

Bilindiği üzere barkodlar, kodlanabilir verilerin bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir. Barkodun tanımını daha teknik anlatmak gerekirse; farklı kalınlıklardan oluşan yan yana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sembolüyle günümüzde birçok sektörde karşılaşmaktayız.

Bir barkod çeşidinin oluşması barkod standardıyla mümkün olmaktadır. Barkodlar ise birçok standarda sahiptir ve bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslararası kurallara göre belirlenmektedir. Özellikle karşımıza çıkan EAN kodu Avrupa ve ülkemizde tercih edilen en yaygın standarttır. Ancak sadece EAN kodu bulunmadığını da belirtmek gerekir.  EAN, EAN 8, EAN 13, UPC, UPCE, Code 128, Code 39 ve Codebar gibi birçok barkod standartları da bulunmaktadır. Çeşitli alanlarda kendilerine özgü nitelikleriyle barkod kodlamada tercih edilmektedirler.

Genel olarak da barkod kullanımının asıl amacı; satış, depolama ve üretim gibi işlemlerde hataları en aza indirerek işlem hızını en üst noktaya çevirmektir.

  


Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder