7 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Numaraları

Bilindiği gibi barkod, kodlanmış bilgilerin farklı kalınlıklardan meydana gelen yan yana dizilmiş siyah çizgilerin bir etiket kağıdının üzerine basılması olarak tanımlanır. Barkodlar bir bakıma her ürünün kimliği gibidir. Ürünün fiyatından tutun da hangi ülkeye ait olduğu, firma kodu, ürün kodu ve kontrol kodu gibi bilgilere barkodlar sayesinde ulaşırız. Bu bilgiler ise barkodlarda yar alan numaralar sayesinde anlamlı hale gelir.

Tek barkod numaraları; EAN-UCC Sistemi ile tanımlanan ticari ürünlerin her biri tüm dünyada sadece tek bir barkod numarası ile tanınır. Bu numaralar tektir ve eşi yoktur. Bu nedenle kimliklendirilen ürünler başkası ile karışmaz. Anlamsız barkod numaraları; sadece bir erişim anahtarı olma özelliğinin dışında herhangi bir anlamı yoktur. Bu numara, tanımlandığı ticari ürünün niteliklerine ilişkin hiçbir bilgi içermediği gibi tek amacı, tanımlandığı ürünün bilgi sisteminde yer alan ayrıntılı bilgilere erişilmesini sağlamaktır.

Uluslararası barkod numaraları ise tüm dünya ülkelerinde ve tüm sektörel uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Ayrıca EAN-UCC numarası ile kimliklendirilen ürün tüm dünyada tek olarak tanımlandığı gibi dünyanın her yerinde de geçerlidir. Güvenli ve kullanışlı barkod numaraları da bilgi sistemlerinde kolayca kullanılabildikleri gibi sabit uzunluktadırlar ve yalnızca rakamlardan oluşurlar. Ayrıca barkod numarasının sonunda yer alan kontrol numarası sayesinde numaranın elektronik sistemler tarafından hatasız okunmasını engeller.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder