22 Mayıs 2014 Perşembe

Ticari Ürünlerde Hangi EAN/UPC Barkodları Kullanılır?

Ürünlerle ilgili hızlı verilere ulaşılmasını sağlayan barkodların birçok standardı bulunmaktadır. Barkod standartları barkodların basımı ve okunması için uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmektedir. Bu standartlar arasında ise en çok EAN/UPC barkodları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Birçok ticari ürünlerde barkod standartları uygulanmaktadır. Ancak hangi barkod standardının kullanılacağı belirli kriterlere göre şekillenmiştir. EAN-13, ticari ürün paketinde yer aldığı gibi ambalaj üzerine film baskısıyla ya da yapışkan etiket ile uygulanmaktadır. EAN-8 barkod standardı ise eğer ticari ürün paketinde EAN-13 boyutlarını uygulayacak genişlik bulunmuyorsa tercih edilir. Bununla birlikte basılı etiket yüzeyi  40 cm2’den darsa ya da baskı yapılacak tüm alan 80 cm2’den küçükse EAN-8 barkod standardı kullanılır.


UPC-A barkod standardı ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde uygulandığı görülmektedir. Ticari ürünlerin paketinde yer almasının yanında ambalaj üzerine film baskısı ya da yapışkan etiketle beraber uygulanmaktadır. Eğer Türkiye’deki firmalardan Amerika ve Kanada’ya ihracat yapmak isteyen varsa MMNM aracılığıyla UPC Üretici Kimlik Numarası alırlar. UPC-E ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde UPC-A boyutlarına uygulanacak alan yoksa kullanılır. Ayrıca UPC-A barkodundaki  üretici kimlik koduyla ürün kodunda mevcut olan sıfırlar belirli bir düzene uygun biçimde çıkarılarak elde edilmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder