14 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Başvurusu Nasıl Yapılır?

Barkod, kodlanabilir veriler, elektronik cihazlar tarafından taranabilen basit simgeler olarak tanımlanmasının yanında tekniksel tanımlamak gerekirse barkodlar, yan yana dizilen ve farklı kalınlıklardan oluşan siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sistemi günümüzde artık her kurum tarafından tercih edilmektedir. Aslında barkod, bilgisayar ve buna benzer cihazların kodlamayı okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Birçok standartta olan barkodlar, basım ve okunması için uluslararası kuruluşlarca saptanmaktadır. Barkod standartlarında en çok tercih edilen ise EAN barkod standardıdır. Peki birçok firma tarafından tercih edilen barkodların alınması nasıl olmaktadır? Elbette barkod numarası almak için birtakım prosedürleri izlenmesi gerekmektedir. Eğer üretici bir firma ve ithalatçı ancak paketleme burada yapılıyorsa ürünlerin tek bir kimlikle tanınması büyük önem taşıdığı gibi ihracat yapılıyor ve ürünler perakende sektörde satılıyorsa EAN-13 için başvuru yapılmalıdır.

Firma olarak EAN başvurusu ilk kez yapılıyorsa Türkiye Odalar ve Borsa Birliği’ne bağlı Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra sırasıyla izlenecek yol şöyledir;

* Başvuru Formu
* Danışman Firma ile yapılan anlaşma taahütnamesi
* TOBB ile yapılacak noter tasdikli taahhütname
* Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
* Kayıt için Aidat Makbuzu
* Önceki yıla ait gelir tablosu

* Vergi Levhası Fotokopisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder