16 Mayıs 2014 Cuma

Ribonun Temel Yapısı

Ribonlar rulo şeklinde tedarik edilen, içinde mürekkepli bir tabakanın bulunduğu ve termal transfer baskı yöntemiyle basılan ve kullanılan çok ince polyster film tabakaları olarak bilinirler. Ribonlar temel olarak arka yüzey tabakası, polyster taşıyıcı tabaka ve mürekkep tabakasıyla beraber 3 unsurdan meydana gelmektedir.

Arka yüzey tabakası ribonun yazıcı kafasıyla doğrudan temas eden silikondan yapılmadır. Arka yüzey tabakasının en önemli görevi ribon geri sarılırken yazıcı kafasını korumasıdır ve en iyi ısı iletkenliğini sağlayarak mürekkebin etikete geçmesi gerçekleştirilir. Ayrıca arka yüzey tabakası statik elektrik oluşumunu önleyerek yazıcıyı da korumaktadır.  Polyester tabaka ribonun en kalın tabakası olduğu gibi görevi de baskı sırasında ribonun yırtılmasını önler ve ısı iletkenliğini sağlamaktır.


Ribonu oluşturan mürekkep tabakası ise wax, resin ya da her ikisinin karışımından oluşan belirli bir renk pigmentlerine sahiptir. Mürekkebin yapısı birçok farklı baskı özelliğini ortaya çıkartmasının yanısıra termal transfer baskının pek çok uygulama ve alanda çok yönlü olmasını da gerçekleştirir. Diğer yandan, ribonun kendisi dışında bir de rulosu vardır. Bunlar da rulo leader, trailer ve kukadan oluşmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder