30 Mayıs 2014 Cuma

Etiket Çeşitleri

Etiketler genel olarak her ürünün arkasında yer almaktadır. Barkod olarak da adlandırılan etiketler sayesinde firmalar otomatik bilgi girişini hızlı bir şekilde sağlamaktadır. Etiketler üzerinde bulunan inceli ve kalınlı çizgilerden meydana gelen barkodlar, ürünlerin fiyatı değil de ürünlerin referans numaraları hakkında bilgi içermektedir.  Termal ve Termal Transfer etiket olarak ikiye ayrılan etiketlerin kendi içlerinde de birçok çeşidi bulunmaktadır.

Termal Etiket çeşitleri arasında Eco Termal Etiket, Semi Termal Etiket, Lamine Termal Etiket ve Termal Karton Etiket bulunmaktadır. Eco Termal Etiket, bir kağıt üzerine termal lamine edildiği gibi nem, alkol, ışık ve ışığa karşı duyarlıdır. Ayrıca kendine kendine kararma özelliği olduğu için gıda ve tekstil gibi çok çabuk tüketilen ürünlerde kullanılır. Semi Termal Etiket ise üst yüzeyi korumalı termal olan uzun süre dayanabilmektedir. Eco Termal gibi kararma özelliğinden dolayı gıda ve tekstil gibi çok çabuk tüketilen ürünlerde tercih edilir.


Lamine Termal Etiketler, her iki yüzeyi korumalı olan termaldir. Diğer etiketlere göre dayanma süresi daha fazla olan Lamine Termal Etiketler, nem, alkol ve ışık ve ısıya dayanıklıdır. Ayrıca Lamine Termal etiketler en fazla 6 ay raflarda durabilen ürünlerde kullanılması gereken etiket türüdür. Termal Karton Etiketler ise üst yüzeyi korumalı, yapışkan özelliği olmayan, üst yüzeyi mat olan ve çeşitli ağırlıkta bulunan etiket çeşididir. Bu çeşit termaller daha çok tekstil alanında kullanılan etiketlerin ham maddesi olarak bilinir. Diğer yandan Termal Transfer Etiketlerde ise hamur etiket, vellum etiket, kuşe etiket, farma etiket, japon akmaz gibi etiketler yer almaktadır.       



29 Mayıs 2014 Perşembe

Etiketlerin İşlevleri Nelerdir?

Etiket bir ürünün amacını, kullanım biçimini, markasını, ağırlığını, miktarını, özelliklerini, gerekiyorsa fiyatını, imalat ve son kullanma tarihini tüketicilere gösteren unsurdur. Genel olarak etiketler plastik, metal, ahşap ve cam gibi ambalaj biçimlerinin üzerlerine yapıştırılarak uygulanır.  Birçok malzemeden imal edilen etiketler; kağıt, alüminyum, opp, pvc film gibi hammaddeler üzerine ofset, flesko, tifdruk ve serigrafi gibi baskı teknikleriyle basılmaktadırlar. Etiketler ambalajlamanın bir parçası olup ürünü satın alma kararının verilmesinde tüketicilere yardımcı olmaktadır.


Etiketler, birçok üretimi yapılan ürünlerin en az dikkat çekici özelliklerinden biri olsa da ürünün ve markanın tanınmasını sağlayan ve sınıflandırma yapan niteliklere sahip olmasından dolayı oldukça önemlidir.  Etiketler, yasal zorunlulukları yerine getirmesi açısından ve bilgi içerikli olmasıyla alıcı ve satıcının işini de oldukça kolaylaştırmaktadır. Etiketler sayesinde tüketiciler alacakları ürünler hakkında bilgi sahibi olabilecekleri gibi yanlış içeriğe sahip ürün alınmasının da önüne geçilmektedir. Ayrıca etiketler bilgi içermeleri dışında da satıcıların stok denetimleri ve satış kontrolleri yapmalarını sağlamaktadır. Ürünlerin birbirleriyle karışmasını engellediği gibi etiketler sayesinde tüm ürünler hakkında en kolay yoldan bilgi öğrenilebilmektedir.


28 Mayıs 2014 Çarşamba

Etiket ve Etiketleme

Günümüzde herhangi bir mağazaya ya da süpermarket gibi yerlere gidildiğinde her ürünün üzerinde etiketler bulunmaktadır. Etiketlerde genel olarak ürün fiyat bilgisinin yer almasının yanında giysiler üzerinde gördüğümüz etiketler de japon akmazı olarak tanımlanmaktadır.

Etiketlerin işlevi ise ambalajların içeriği hakkında bilgilendirmek ve ürün tanıtımı yapmaktır. Bu etiketlerin basımı ise doğrudan doğruya ambalajın üzerine baskı uygulanmasından daha ucuza geldiği gibi aynı standardı baskısız ambalaj başka amaçlar ve ürünler üzerinde kullanılacaksa etiket kullanmak en iyisi olacaktır. Ayrıca ürün hakkındaki bilgiler dolum yapılana kadar bilinmiyorsa da etiket tercih edilmelidir.


Etiket çeşitlerine bakıldığında ise yapışkan sürülerek yapıştırılan etiketler, kendinden yapışkanlı kendi kendine yapışan etiketler, basınca duyarlı etiketler ve ısıl uygulama ile yapıştırılan etiketler sayılabilir. Gıda, içecek, temizlik malzemeleri, kozmetik ürünleri, ilaç ve ev ürünlerinin ambalajlarında tercih edilmektedir. Etiket kullanımının toplamda yıllık olarak %2-4 arasında bir artış gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda basınca duyarlı etiket üretiminde büyük bir artış yaşanmıştır. En büyük Pazar payına sahip olan etiketler arasında yer alan basınca duyarlı etiketler bilgilerin değişik yöntemlerle basılabilmesi en olumlu yönüdür. Ayrıca etiketlerin hammaddeleri ve malzemelerinden olan kağıt yanında kuşe kağıt, plastik filmler ve hologramlar da kullanılmaya başlanmıştır.           



27 Mayıs 2014 Salı

Neden Barkod Sistemi Tercih Edilmelidir?

Barkod sistemi, ürünlerin bilgisayara bağlantılı optik okuyuculu cihazlar ile tanımlanmasını öngören bir uygulamadır. Barkodlar günümüzde ürün stoklarını takip edebilmek için otomatik toplama ve tanımlama sistemi olarak da bilinmektedirler. Barkod sisteminde bilgilerin okunması ve iletilmesi elektronik araçlarla gerçekleştiğinden dolayı manuel sisteme göre daha hızlı olmasının yanında çalışandan kaynaklanabilecek hataları ortadan kaldırır. Sistem kodlar üzerine kurulu olduğu için herhangi bir yanlışın yapılması söz konusu değildir. Barkod sistemi sayesinde kodlanan bilgilerin aktarılması, toplanması ve değerlendirilmesi oldukça basittir. Böylece bilgiler doğru ve hızlı bir şekilde elde edilmesi sağlanır.


Barkod sistemiyle beraber gerçek zamanlı mal denetimi yapılır ve kesilmiş faturaların muhasebeleştirilmesi ve stok durumuna yansıtılması manuel metotlara göre çok daha kısa bir sürede gerçekleşmiş olur. Bu nedenle stok oranları takip edilerek ilgili ürünün sürekli elde bulunması ve gelen müşterinin ihtiyacı karşılanır. Ayrıca barkod sistemleri mal bazında stok kontörlü yapılacağından sipariş miktarı ve sipariş zamanları bilgisayar tarafından rapor olarak sunulacağından gerekli işlemler de ona göre düzenlenecektir.


26 Mayıs 2014 Pazartesi

Barkod Müracaatlarında Dikkat Edilecek Hususlar

Barkod sistemi her firma tarafından kullanılmaya başlanılan uluslararası bir yöntem olarak bilinmektedir. Barkodlar farklı kalınlıktaki çizgi ve boşluklardan oluşmaktadır ve barkod sistemi sayesinde tüm verilerin otomatik ve hatasız bir biçimde elektronik bir ortama aktarılması sağlanır.  Önceleri ürün bilgileri gibi dikkat gerektiren noktaların manuel girilmesi hata oranını oldukça arttırırken barkod sisteminin kullanılmasıyla bu oran sıfıra yaklaşmıştır.

Barkod sistemi uluslararası bir sistem olduğu için Türkiye’de kullanılan barkodlu ürünler tüm dünyaya pazarında ithal edilebilir.  Barkod numarasını almak istediğinde ise bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin; firmalar ürün miktarını ve diğer yıllarda kullanılabilecek barkod adedine göre müracaat etmelidir. Seçilecek firma kod numarasına göre 7 basamaklı, 8 basamaklı ve 9 basamaklı barkod kullanma hakkı bulunmaktadır. Tartılarak satılan ürünlerde TOBB’ne üyeliğinizin olmasının yanında eğer üyeliğiniz varsa her ürün için ürün numarası talebinde bulunulur. Diğer yandan firma kod numarası yaklaşık 1 hafta sonra alınabilmektedir ve firma kodunuz bulunuyorsa 2 gün içinde barkod filmi hazırlanıp gönderimi yapılabilmektedir.


Ayrıca tartılarak satılan ürün gramaj ağırlığına bağlı olarak fiyat değişken olduğu için barkod filmi hazırlanmamakla birlikte teraziye ürün bilgileri, kg fiyatı ve ürün kod numarası girilmektedir.



23 Mayıs 2014 Cuma

Barkod Yazıcıların Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde hemen her alanda kullanılan barkod, farklı kalınlıklardaki dik çizgi ve boşluklardan meydana gelmektedir. Bilgilerin otomatik ve hatasız elektronik bir ortama geçişini sağlayan barkod sistemi aracılığıyla stok takibi, ürün takibi, ürünlerin fiyat bilgilerine kolayca ulaşılabilmektedir.

Barkod yalnızca o ürün bazında bir referans numarası içermesi gerektiği gibi ürün kodu ya da ürünle ilgili detayları kapsamamalıdır. Barkodu oluşturan referans numarasıdır ve kullanılan firmaların bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Barkodların basıldığı etiketler ise barkod yazıcıların yardımıyla sağlanmalıdır. Barkod yazıcılar farklı türlerde etiketlere baskı yapabilme, termal baskı yapabilme, hızlı baskı yapabilme ve etiketleme maliyetlerinin düşük olması gibi özelliklere sahiptir.


Barkod yazıcıların endüstriyel çeşitleri de bulunmaktadır ve bu sebeple üretim ve depo gibi endüstriyel alanlarda kolayca tercih edilmektedir. Barkod yazıcıların en önemli özelliği arasında etiketleme maliyetlerine olan etkisidir. Barkod yazıcılar ile karton ve baskılı etiket yapılabildiği gibi istediğiniz boyut ve ürünlere uygun bir şekilde tasarlanması sağlanabilmektedir.  


22 Mayıs 2014 Perşembe

Ticari Ürünlerde Hangi EAN/UPC Barkodları Kullanılır?

Ürünlerle ilgili hızlı verilere ulaşılmasını sağlayan barkodların birçok standardı bulunmaktadır. Barkod standartları barkodların basımı ve okunması için uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmektedir. Bu standartlar arasında ise en çok EAN/UPC barkodları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Birçok ticari ürünlerde barkod standartları uygulanmaktadır. Ancak hangi barkod standardının kullanılacağı belirli kriterlere göre şekillenmiştir. EAN-13, ticari ürün paketinde yer aldığı gibi ambalaj üzerine film baskısıyla ya da yapışkan etiket ile uygulanmaktadır. EAN-8 barkod standardı ise eğer ticari ürün paketinde EAN-13 boyutlarını uygulayacak genişlik bulunmuyorsa tercih edilir. Bununla birlikte basılı etiket yüzeyi  40 cm2’den darsa ya da baskı yapılacak tüm alan 80 cm2’den küçükse EAN-8 barkod standardı kullanılır.


UPC-A barkod standardı ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde uygulandığı görülmektedir. Ticari ürünlerin paketinde yer almasının yanında ambalaj üzerine film baskısı ya da yapışkan etiketle beraber uygulanmaktadır. Eğer Türkiye’deki firmalardan Amerika ve Kanada’ya ihracat yapmak isteyen varsa MMNM aracılığıyla UPC Üretici Kimlik Numarası alırlar. UPC-E ise Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada’da satışa sunulan ticari ürünlerde UPC-A boyutlarına uygulanacak alan yoksa kullanılır. Ayrıca UPC-A barkodundaki  üretici kimlik koduyla ürün kodunda mevcut olan sıfırlar belirli bir düzene uygun biçimde çıkarılarak elde edilmektedir.



21 Mayıs 2014 Çarşamba

UPC Barkod Nasıl Kullanılır?

Günümüzde barkod sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte tercih edilen barkod standartları da çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak tercih edilen barkod standardı arasında yer alan UPC barkod universal product code teriminin kısaltması olarak tanımlanmaktadır. Market, süpermarket gibi barkodun kullanıldığı yerlerde ödeme işlemlerinin hızlandırılması ve stok takibinin daha kolay ve pratik bir biçimde yapılmasını sağlayan UPC barkod, UCC tarafından geliştirilmiştir. UPC barkod sistemine geçiş yapmak isteyen firmalar ise UCC’den izin almak zorundadırlar. Belirli bir ücret ödemesi yapıldıktan sonra üreticilere 6 rakamdan oluşan üretici tanımlama numarası ve kullanım kılavuzu verilir.


Bir ürün ambalajı üzerinde yer alan barkod etiketlerine bakıldığında, makine tarafından okunan barkod ve insan gözü tarafından okunan 12 haneli UPC barkod numaralarının olduğu görülmektedir. UPC barkodda herhangi bir fiyat tanımlaması yapılmamaktadır. Tarayıcı tarafından okunan ürünün UPC numarası marketlerin ya da firmaların genel POS bilgisayarına gönderilmekle birlikte ana bilgisayar da ürün fiyatını anında cevap olarak göndermektedir. Böylelikle fiyatlarda güncelleme kolay bir şekilde yapılmaktadır. Çünkü fiyatlandırma barkodlar üzerinde yapılması fiyatların her değiştirildiğinde barkodların da değiştirilmesi gerekecekti.     



19 Mayıs 2014 Pazartesi

Termal Transfer Ribon

Termal transfer baskı yönteminde kullanılacak etiketin özelliğine bağlı olarak uygun ribonun kullanılması gerekmektedir. Uygun ribonun kullanılması doğru baskı alınabilmesi için önem taşımaktadır. Wax Ribon, Resin Ribon ve D110A Resin Ribon olmak üzere 3 çeşitte bulunan ribonlar kullanılan etikete göre değişiklik göstermektedir.

Termal Tranfer Ribon’un çalışma şekline bakıldığında ise polyester film üzerinde katı halde bulunan mürekkep, termal yazıcı kafa aracılığıyla ısıtılır ve sıvı hale gelmektedir. Etiketin yüzeyine transfer edilerek de baskı sağlanır. Barkod yazıcı, ribon ve etiketin uyumlu olması istenilen kalitede baskı alınabilmesini sağlamaktadır. Termal Transfer baskının uygulama alanlarında ise barkod yazıcılar, etiketleme makineleri, bilet sistemleri, plastik kartlara yapılan baskılar, ambalaj filmleri üzerine yapılan baskılar ve grafik sanatları yer almaktadır.


Termal Transfer baskı düz etiket kağıdından sentetik etiket kağıdına kadar her türlü baskısız etiket malzemede en iyi sonucu verdiği gibi termal transfer etikette ribonla baskı alındıktan sonraki kullanım süresi termal etiketle kıyaslandığında daha uzun olmaktadır.  


16 Mayıs 2014 Cuma

Ribonun Temel Yapısı

Ribonlar rulo şeklinde tedarik edilen, içinde mürekkepli bir tabakanın bulunduğu ve termal transfer baskı yöntemiyle basılan ve kullanılan çok ince polyster film tabakaları olarak bilinirler. Ribonlar temel olarak arka yüzey tabakası, polyster taşıyıcı tabaka ve mürekkep tabakasıyla beraber 3 unsurdan meydana gelmektedir.

Arka yüzey tabakası ribonun yazıcı kafasıyla doğrudan temas eden silikondan yapılmadır. Arka yüzey tabakasının en önemli görevi ribon geri sarılırken yazıcı kafasını korumasıdır ve en iyi ısı iletkenliğini sağlayarak mürekkebin etikete geçmesi gerçekleştirilir. Ayrıca arka yüzey tabakası statik elektrik oluşumunu önleyerek yazıcıyı da korumaktadır.  Polyester tabaka ribonun en kalın tabakası olduğu gibi görevi de baskı sırasında ribonun yırtılmasını önler ve ısı iletkenliğini sağlamaktır.


Ribonu oluşturan mürekkep tabakası ise wax, resin ya da her ikisinin karışımından oluşan belirli bir renk pigmentlerine sahiptir. Mürekkebin yapısı birçok farklı baskı özelliğini ortaya çıkartmasının yanısıra termal transfer baskının pek çok uygulama ve alanda çok yönlü olmasını da gerçekleştirir. Diğer yandan, ribonun kendisi dışında bir de rulosu vardır. Bunlar da rulo leader, trailer ve kukadan oluşmaktadır.


15 Mayıs 2014 Perşembe

Barkod Kullanım Kolaylıkları Nelerdir?

Barkod sistemine günümüzde neredeyse birçok yerde rastlamaktayız. Genel tanım olarak ise barkodlar, çizgilerin yan yana dizilerek oluşan verilerin kodlanarak optik okuyucular aracılığıyla elektronik bir ortama aktarılmasıdır. Bir seri karakter kodlama olan barkodların birçok alanda kolaylık sağladığı için kullanımı da yaygınlaşmıştır.

Barkod kullanımı sayesinde önceden yaşanılan aksaklıkların ve hataların en aza indirildiği gözlenmiştir. Barkodlama yapılmanın sağladığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* Barkod sistemi ile birlikte alınan ya da satılan ürünler merkez gibi yerlere tek tuşla bildirilebiliyor.
* Depolarda ve mağazalarda mal sayımı çok daha kolay ve hızlı şekilde yapılmaktadır
* Ürün fiyat hesaplanmasında hata oranı sıfıra yaklaşır
* Barkod sistemi tercih edilerek ürünlerin fiyatları, ürünlerde indirim ya da kampanya bilgileri çok pratik bir şekilde ayarlanabilmektedir.



    

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Başvurusu Nasıl Yapılır?

Barkod, kodlanabilir veriler, elektronik cihazlar tarafından taranabilen basit simgeler olarak tanımlanmasının yanında tekniksel tanımlamak gerekirse barkodlar, yan yana dizilen ve farklı kalınlıklardan oluşan siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sistemi günümüzde artık her kurum tarafından tercih edilmektedir. Aslında barkod, bilgisayar ve buna benzer cihazların kodlamayı okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Birçok standartta olan barkodlar, basım ve okunması için uluslararası kuruluşlarca saptanmaktadır. Barkod standartlarında en çok tercih edilen ise EAN barkod standardıdır. Peki birçok firma tarafından tercih edilen barkodların alınması nasıl olmaktadır? Elbette barkod numarası almak için birtakım prosedürleri izlenmesi gerekmektedir. Eğer üretici bir firma ve ithalatçı ancak paketleme burada yapılıyorsa ürünlerin tek bir kimlikle tanınması büyük önem taşıdığı gibi ihracat yapılıyor ve ürünler perakende sektörde satılıyorsa EAN-13 için başvuru yapılmalıdır.

Firma olarak EAN başvurusu ilk kez yapılıyorsa Türkiye Odalar ve Borsa Birliği’ne bağlı Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra sırasıyla izlenecek yol şöyledir;

* Başvuru Formu
* Danışman Firma ile yapılan anlaşma taahütnamesi
* TOBB ile yapılacak noter tasdikli taahhütname
* Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
* Kayıt için Aidat Makbuzu
* Önceki yıla ait gelir tablosu

* Vergi Levhası Fotokopisi


13 Mayıs 2014 Salı

2D Barkod ile 1D Barkod Arasındaki Farklar

İnce ve kalın siyah çizgilerden meydana gelen barkod, yalnızca düz çizgilerden oluşmamaktadır.  2D olarak adlandırılan iki boyutlu barkodlar da bulunmaktadır. 2D barkodlama yöntemi sayesinde yüzlerce karakterlik veriler bir barkodda yer alabilmektedir. Bilindiği gibi barkodlar verinin hızlı ve doğru girilmesini sağlayan bir yöntem olmakla beraber bilgiye doğru bir şekilde ulaşılmasını da sağladığı için kullanımı yaygınlaşmıştır. Barkod tercih edildiğinde ürünle ilgili tüm işlemler takip edilebilir.


Tercih edilen barkod sistemi kendi aralarında da çeşitlilik göstermektedir. Karekod olarak da bilinen 2D barkodlar çizgisel barkodlara göre ışık aracılığıyla okunurlar. 2D barkodlarda bir kamera bulunur ve kamera üzerinden alınan görüntü okuyucuda bulunan işlemciye iletilir. 2D barkodlar 1D barkodlara göre daha üstün niteliklere sahiptir. Standart barkodlar yalnızca düz çizgilerden oluşurken 2D barkodlar ise farklı noktasal ve çizgisel şekillerden oluşur. Böylece 2D barkod standardı 1D barkodlara göre çok daha fazla bilgi barındırabilmektedir.  2D barkodların birçok standardı olmasının yanında 2D barkodu ülkemizde daha çok ilaç izleme sisteminde kullanılmaktadır.


9 Mayıs 2014 Cuma

Bir İşletmenin Barkod Sistemine Geçirilmesi

Ürünlerle ilgili verilere en kısa ve hızlı yoldan ulaşılmasını sağlayan barkod, barkod alfabesi aracılığıyla ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların nasıl basılacağını belirleyen kurallar dahilinde basılır. Barkodlar ise 0-9 arası rakamları, barkod alfabesindeki karakterleri ve bazı özel karakterleri içermesinin yanında bu alfabelerden sadece bazıları rakamları içerirken bazıları da hem rakamları hem de özel karakterleri içerir.


Barkodlar, önceki sistemlere göre doğru bilgi alınmasını sağlayan, kullanıcı hatalarını ortadan kaldıran bir sistemdir. İşletmelerin barkod sistemine geçirilmesi ise işletmenin faaliyet alanına, yapılmak istenen uygulamaya göre farklılık göstermektedir. Bir işletmede ise barkod sistemi kurulmasının ilk kuralı işletmedeki ürünlerin barkodlanmasıdır. Öncelikle barkod yazdırma yönteminin seçilmesi gerekiyor. Daha sonra barkodlama yöntemi seçilir. Yazdırılacak malzemenin seçilmesinden sonra barkodlanacak ürün yapısına göre barkod yazıcı seçilir ve genel olarak da termal baskı yöntemi kullanılır. Barkod yazımı sonrasında barkod takibini yapmaya yarayan cihazın seçilmesi gerekir. Bunlar ise bilgisayar ya da yazarkasalardır. Ancak yazdırma işleminin yapılabilmesi için de yazdırma programının doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. En son olarak da barkod okuma cihazının barkod türüne göre seçilmesiyle barkod sistemi oluşturulmuş olur.


7 Mayıs 2014 Çarşamba

Barkod Numaraları

Bilindiği gibi barkod, kodlanmış bilgilerin farklı kalınlıklardan meydana gelen yan yana dizilmiş siyah çizgilerin bir etiket kağıdının üzerine basılması olarak tanımlanır. Barkodlar bir bakıma her ürünün kimliği gibidir. Ürünün fiyatından tutun da hangi ülkeye ait olduğu, firma kodu, ürün kodu ve kontrol kodu gibi bilgilere barkodlar sayesinde ulaşırız. Bu bilgiler ise barkodlarda yar alan numaralar sayesinde anlamlı hale gelir.

Tek barkod numaraları; EAN-UCC Sistemi ile tanımlanan ticari ürünlerin her biri tüm dünyada sadece tek bir barkod numarası ile tanınır. Bu numaralar tektir ve eşi yoktur. Bu nedenle kimliklendirilen ürünler başkası ile karışmaz. Anlamsız barkod numaraları; sadece bir erişim anahtarı olma özelliğinin dışında herhangi bir anlamı yoktur. Bu numara, tanımlandığı ticari ürünün niteliklerine ilişkin hiçbir bilgi içermediği gibi tek amacı, tanımlandığı ürünün bilgi sisteminde yer alan ayrıntılı bilgilere erişilmesini sağlamaktır.

Uluslararası barkod numaraları ise tüm dünya ülkelerinde ve tüm sektörel uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Ayrıca EAN-UCC numarası ile kimliklendirilen ürün tüm dünyada tek olarak tanımlandığı gibi dünyanın her yerinde de geçerlidir. Güvenli ve kullanışlı barkod numaraları da bilgi sistemlerinde kolayca kullanılabildikleri gibi sabit uzunluktadırlar ve yalnızca rakamlardan oluşurlar. Ayrıca barkod numarasının sonunda yer alan kontrol numarası sayesinde numaranın elektronik sistemler tarafından hatasız okunmasını engeller.


5 Mayıs 2014 Pazartesi

Barkod Okuyucuların Kullanım Alanları

Ürün bilgisini öğrenmede zaman kazandıran barkod okuyucular, günümüzde birçok şirket tarafından tercih edilmektedir. Barkod okuyucu, ürünlerin üzerinde yer alan ve o ürüne ait bilgileri barındıran, siyah çizgiler ve numaralarla beraber o ürünün özelliğini gösteren barkodları okuyarak tanımla işlemi gerçekleştirilir. Barkod okuyucunun yaydığı kırmızı ışık barkod üzerindeki çizgilere çarpar ve böylece geri yansıyan ışığı elektriksel sinyaline dönüştürür.

Barkod okuyucular donanım olarak ise fotoiletken, lens ve ışık kaynağından meydana geldiği gibi fotoiletken barkoddan taranan bilginin tarayıcı çıkışına gönderilmesini sağlayan bir kod çözücü devre içeren kısımdır.
Barkod okuyucular  genel olarak kırmızı ışıkla gösterilen ve barkod bilgilerini okuyan cihazlardır. Kod çözücü sayesinde kısa sürede ve hızlı bir şekilde okunan barkodlar elektronik ortama aktarılır. Hemen hemen her alanda kullanılan barkod okuyucuların ise birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Buna göre;

* LED Tarayıcı
* Lazer Tarayıcı
* İki boyutlu görüntü tarayıcıları
* El Tipi Tarayıcı
* Kalem Tarayıcı
* Masaüstü Tarayıcı
* Sabit Tarayıcı

* PDA Tarayıcı kullanılacak alana göre kullanılmaktadırlar.


Barkodların İşleyişi

Ticaret ve sanayinin hemen her alanında yaygın olarak kullanılan otomatik tanıma/veri toplama tekniği olan barkod, hatasız bir şekilde verilerin elektronik bir ortama aktarılması için kullanılan yöntemdir.  Barkodların bu kadar yaygın olmasının sebebi üretiminin kolay olması, okuyucu cihazlarının çok çeşitli ve ucuz olmasıdır. Tek boyutlu barkodlar dışında, çok daha fazla bilgi barındıran 2 boyutlu barkodlar da geliştirilmiştir.


Barkod sistemi süratli, güvenilir ve pratik olduğu için bu denli rağbet görmektedir. Barkod bilgilerinin okunması ve iletilmesi elektronik ortamda gerçekleştirildiği için manuel sistemlere göre daha hızlıdır. Sistemde yalnızca kodlar okunduğu için güvenilirdir. Ayrıca daha kısa sürede detaylı bilgi topladığı için de pratiktir. Barkod kullanımının amacı aslında satış, depolama, üretim gibi işlemlerde hataları en aza indirmek ve işlem hızını maksimuma çıkarmaktır. Üzerine barkod basılacak ürün eğer standart ise matbaada basılırken üzerinde basılabilir. Eğer ki ürünün ambalajı yoksa ürünün etiketlenmesi daha sonradan barkod yazıcı aracılığıyla yapılmaktadır. Barkod etiketler de kendinden yapışkanlı, karton, metal vs. malzemeler üzerine basılabilmektedir ve genel olarak da termal baskı ya da termal transfer baskı yöntemlerinden biri tercih edilerek barkodların baskısı sağlanır.




1 Mayıs 2014 Perşembe

Ribon Baskı

Ribon, barkod yazıcılarda etiket baskısı için kullanılan termal transfer uygulamalarında kullanılan şeritler olarak bilinirler. Ribon, bilgisayar aracılığıyla barkod yazıcısından istenilen bilgilerin transferi ile etikete transferini sağlamaktadır. Bir ribonun etikete baskı yapabilmesi için etiket yüzeyinin pürüzsüz ve termal transfere uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ribon türleri de kullanılan yapışkanlı ve yapışkansız etiketlerin hammaddelerine ve tercih edilen yüzeyin kalıcılığına göre değişiklik gösterir. Etiket sipariş verilirken uygun ribonun kullanımında birtakım hususlar bulunmaktadır.


Etiketin cinsi, etiket yüzeyinin baskılı veya baskısız olması, etiketin yüzeyine yapılacak baskının ömrü ve yüzeye uygulanan kimyasal testler ve ribon kullanılacak barkod makinesinin model ve markası oldukça önemli etkenlerdir. İyi ve kaliteli bir baskı alınabilmesi için ribon kullanımı zorunludur. Ayrıca baskının gerçekleşeceği yazıcı ve baskı alınacak malzeme ile tercih edilecek ribonun uyumlu olması gerektiği gibi kullanılacak ribon çeşidini de uygun seçmek gerekir.