30 Nisan 2014 Çarşamba

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışır?


Genel olarak siyah çizgiler ve altında numaralarla oluşan barkodlar bir ürünün nerede ve hangi şirket tarafından üretildiğini göstermektedir. Bu nedenle barkodlar bir ürünün ismi olarak da tanımlanabilir. Tabii barkodlar hakkında bu bilgilerin öğrenilebilmesi için barkodların, barkod okuyucu tarafından okunması gerekmektedir.


Bir barkod okuyucu ise barkodun üzerindeki siyah ve beyaz çizgilere ışık göndererek onları okur. Ayrıca barkod okuyucular kullandığı LED ya da lazer ışık aracılığıyla devamlı bir ışık yaymaktadır. Bir bakıma barkod, bu ışıkların önüne koyulduğu zaman siyah çizgiler ışığı emer ve beyaz çizgiler de ışığı yansıtır. Barkod okuyucu yansıyan bu ışıkları analiz eder ve bir numara oluşturarak elektronik bir ortama iletilmesini sağlar. Bu sayede ürünler için oluşturulan numaralar bilgisayarda tanımlandığında o ürüne ait tüm bilgileri de ekrana getirir.


28 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Sistemleri Ne Gibi Kolaylıklar Sağlar?

Günümüzde barkod sistemi her işletme için gerekli olan bir yapıdır. Barkodlanan ürünlerin takibinin yapılması, alış satış fiyatlarının görülmesi, stok takibi gibi olayların yapılabilmesi için barkod sistemine gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda bir barkodun barkod okuyucu aracılığıyla taranarak verilerin elektronik bir ortama aktarılması barkod sistemi olarak tanımlanmaktadır.  Özellikle ticaret hayatında birçok kolaylık sağlayan barkod sisteminin kazandırdığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* Barkod sistemi sayesinde kurumsal yapının oluşmasını sağlanır
* Çalışan hataları azalır
* Üretim ve imalat masrafları azalır
* Raporlama sistemiyle stok maliyetleri düşer
* Seri numaraları takibi kolaylaşır
* Alım satım işleri daha hızlı bir biçimde ilerler
* Depolarda ya da mağazalarda mal sayımı çok daha kolay bir şekilde yapılır
* Özellikle alışveriş marketleri gibi yerlerde hangi üründen ne kadar kazanıldığını, yapılan karın ve zararın hesaplanmasını kolaylaştırır.


Aslında iki boyutlu barkod ve iç içe barkodlar gibi birçok barkod sistemi bulunmaktadır. Barkod sistemlerinin oluşturulma ve çalışma sistemleri birbirinden farklı olduğu için ihtiyaç duyulan sisteme göre barkod seçimi yapılmalıdır. 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

24 Nisan 2014 Perşembe

Termal Transfer Yazıcılarda En İyi Baskı Nasıl Alınır?

Barkod yazıcıların temel olarak kullanılma amacı ürün ya da hizmete istenilen barkodu basabilmektir. Baskı uygulaması ise barkod yazıcının tipine göre değişik biçimlerde yapılmaktadır. Barkod yazıcı dışında da barkod yazmak mümkündür ama barkod yazıcısız barkodlar daha az ömürlü ve dayanıklı olduğu gibi barkod yazıcı kullanarak daha kısa bir sürede daha çok barkod basımı yapılabilmektedir. Barkod yazıcılarda basım prensibi olarak Termal Baskı ve Termal Transfer Baskı yöntemi kullanılmaktadır. Barkod basım yöntemlerinden olan Termal Transfer Baskı yönteminde ise en kaliteli baskıyı alabilmek için birçok etken etkili olmaktadır.

Öncelikle makinenin yılda en az 1 kere bakım görmesi, contaların değişmesi gerektiği gibi makineyi besleyen havanın temiz ve kuru olması gerekir. Yazıcı kafanın temizliği önemlidir ve bu temizlik Isopropyl Alkol ile yapılmalıdır. Baskı silikonunun hasarsız olması, baskı süresi, baskı hızı ve hava basıncı da mükemmel baskı için önemlidir. Ayrıca yazıcı kafanın baskı yapılacak yüzeye göre dengesi, kullanılacak ribon çeşidi ve baskı yapılacak ambalaj veya etiket malzemesinin de termal yazıcıyla uyumlu olması gerekir. Bu etkenlerin gerektiği gibi uygulanmasıyla istenilen mükemmel baskı kalitesi sağlanabilmektedir.


Detaylı bilgi için tıklayınız.

Neden Barkod?

Değişik kalınlıklardaki boşluk ve çubuklardan oluşmuş bir alfabe aracılığıyla nümerik ya da alfa nümerik herhangi bir verinin kodlanmasında kullanılan semboller barkod olarak adlandırılmaktadır. Barkodlar, barkod okuyucusu denilen sembolleri elektronik ortama aktarmaya yarayan cihazlar tarafından okunduğu gibi barkod yazıcılar tarafından da barkod basımı yapılmaktadır.

Bilgi toplama, depolama işini manuel metotlarla yapmak yerine barkod aracılığıyla yapmanın getirdiği başlıca avantajlar vardır. Öncelikle barkodlar güvenirlik yaratır. Veri girişi barkod okutularak yapıldığında kullanıcıya yanlış ya da eksik bilgi verme gibi bir olasılık bulunmaz. Hatalı veri giriş oranı sıfıra iner. Barkodlar hızlılık kazandırır. Ortalama bir kullanıcı bir bilgiyi manuel olarak bilgisayara 10 saniyede girerken, barkodla bu süre 1 saniyenin altına inmektedir. Ayrıca bilgi girişi yapılırken kullanıcının tüm ürün özelliklerini bilmesine gerek olmadığı gibi herhangi bir özel eğitim alınmasını da gerektirmez. Barkod sistemi getirdiği hız sayesinde işgücünden önemli bir ölçüde tasarruf ettirir. Bu bakımdan ekonomiktir.


Barkodlar kullanıldıkları alanlarda ürünlerin takibini çok daha düzgün ve doğru bir şekilde yapılabilmesinde önemli bir rol oynadığı için oldukça yaygınlaşmıştır.




Detaylı bilgi için tıklayınız.

22 Nisan 2014 Salı

Barkod Yazıcıların Çalışma Prensibi

Barkod basmak için kullanılan cihazlar olarak barkod yazıcıların çalışma şekillerini anlayabilmek için diğer yazıcı çeşitlerin de nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Dot-matrix yazıcılar yazdırma işlemini şerit üzerindeki mürekkebi iğne ile kağıda vurarak gerçekleştirmektedir. Deskjet yazıcılar ise mürekkebi bir kağıt üzerine püskürterek baskıyı gerçekleştirdiği gibi lazer yazıcılar da Dot-matrix ve Deskjet yazıcılardan farklı olarak toneri elektronik yolla kağıt üzerine püskürtür.  Termal ve termal transfer yazıcılar ise aynı faks makinelerinin çalışma prensiplerinde olduğu gibi yazma işlemini mevcut baskı kafasının kağıdı direk yakması ile ya da ribon kullanılarak sağlanmaktadır.

Barkodların her alanda kullanımının yaygınlaşmasıyla barkodlardaki verileri okumaya yarayan barkod yazıcıların da tercih edilmesini arttırmıştır. Barkod yazıcıların tercih edilmesinin nedenleri arasında da;

* Barkod yazıcıların yakarak çalışma prensibine sahip oldukları için baskı anındaki dağılma en aza iner. Bu sayede yüksek bir baskı kalitesi sağlanır.
* Normal barkod yazıcılarda baskı alınamayan özel etiketlere de baskı yapılabilme özelliğine sahiptir
* Barkod yazdırmanın diğer yazıcılara göre kolay ve ücretsiz olması gibi unsurlar sayılabilir.


Diğer yandan barkod yazıcı satın alınırken hangi hızda baskı almaya ihtiyacınız olduğunu, etiketin dayanıklılığın nasıl olması gerektiğini ve gelecekteki baskı ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağına doğru bir şekilde karar vermek gerekmektedir.   


Detaylı bilgi için tıklayınız.

21 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Etiket

Etiket, ürünlerin üzerinde yer alan rakam ve çizgilerden oluşan bir sistem olarak bilinmektedir. Etiketler sayesinde ürünlerin bilgisayara aktarılması çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Etiketler günümüzde ise her iş kolunda üretim, imalat, satış, pazarlama gibi pek çok alanda belirli bir işin sistemli hale getirilerek ürünlerle ilgili önemli uyarı ve bilgileri içeren unsur olarak kullanılmaktadır. Etiket kullanımı oldukça çeşitli olmakla beraber kullanıldıkları alanlar da fazladır. Aslında etiketler üzerlerine ne basılırsa onunla ilgili bilgi içerdiğinden dolayı genel amaçları bilgi vermektir.

Kullanım alanları olarak da Ürün Etiketleri, Yıkama Talimatı Etiketleri, Demirbaş Etiketleri, Fiyat Etiketleri ve Barkod Etiket en çok kullanılan etiketlerdir. Barkod denilen etiketler imal edilen her üründe mutlaka olması gerekir. Birbirine paralel olan ince ve kalın çizgilerden oluşan barkod etiketleri otomatik veri girişi için idealdir. Etiket basımı ise günümüzde birçok sektörde görülmektedir. Ancak etiket üzerinde var olan çizgiler referans numarasını belirttiğinin yanısıra ürün fiyatını ya da ürün hakkında bir bilgi içermemektedir.


Etiket okuyucular ise iki yönlü ya da tek yönlü olmaktadır. Etiket basımı yapılırken etiket içeriği ve tasarımının kararlaştırılması, etiketin tasarımına uygun olarak boyutuna karar verilmesi ve etiket basımında kullanılacak yöntemin uygun olarak seçilmesine de dikkat edilmelidir. 


Detaylı bilgi için tıklayınız.

18 Nisan 2014 Cuma

Japon Akmaz Etiketi

Günümüzde özellikle tekstil ürünlerinde ve daha çok giysilerimizde gördüğümüz yıkama talimatları olarak hazırlanan etiketler japon akmaz olarak adlandırılmaktadır. Japon akmaz, hafif yıkama ve ağır yıkama  olarak iki çeşitte bulunmaktadır. Akmazlar yapışkansız olup ürün üzerine dikilerek kullanılmaktadır. Japon akmazlar üzerine özel ribonlar ile baskı alındığı gibi her bir tekstil ürününde bulunması zorunludur. Ayrıca japon akmaz etiketleri her bir üründe 1 adet kullanılmalıdır.


Ürünlerde kullanılan japon akmaz etiketlerin ebatları ise standarttır. Ancak bazen akmaz ebatlarında değişiklik görülebilmektedir.  Her bir tekstil ürünü için ortalama 10 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde Japon akmazlar kullanılmaktadır. Japon akmaz etiketlerin ise sıcağa karşı dayanıklı olması öngörülür. Çünkü tekstil ürünlerinin herhangi bir yıkama ya da ütü ile sıcaklığa maruz kaldığında etkilenmemesi gerekmektedir.

Eğer japon akmaz yıkama talimatı siparişi verirken japon akmazı hangi ürünlerde kullanacağınız, japon akmazı ağır yıkamalı ürünlerde mi yoksa hafif yıkamalı ürünlerde mi kullanacağınıza dikkat etmelisiniz. Ayrıca japon akmaz etiket kumaşını yazdırmak için tercih edeceğiniz ribonların da A kalite olmasına özen gösterin.





Detaylı bilgi almak için tıklayınız.  

17 Nisan 2014 Perşembe

Başlıca Barkod Standartları

Bilindiği üzere barkodlar, kodlanabilir verilerin bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir. Barkodun tanımını daha teknik anlatmak gerekirse; farklı kalınlıklardan oluşan yan yana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur. Barkod sembolüyle günümüzde birçok sektörde karşılaşmaktayız.

Bir barkod çeşidinin oluşması barkod standardıyla mümkün olmaktadır. Barkodlar ise birçok standarda sahiptir ve bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslararası kurallara göre belirlenmektedir. Özellikle karşımıza çıkan EAN kodu Avrupa ve ülkemizde tercih edilen en yaygın standarttır. Ancak sadece EAN kodu bulunmadığını da belirtmek gerekir.  EAN, EAN 8, EAN 13, UPC, UPCE, Code 128, Code 39 ve Codebar gibi birçok barkod standartları da bulunmaktadır. Çeşitli alanlarda kendilerine özgü nitelikleriyle barkod kodlamada tercih edilmektedirler.

Genel olarak da barkod kullanımının asıl amacı; satış, depolama ve üretim gibi işlemlerde hataları en aza indirerek işlem hızını en üst noktaya çevirmektir.

  


Detaylı bilgi için tıklayınız.

16 Nisan 2014 Çarşamba

QR Barkod Nasıl Avantaj Sağlar?

İki boyutlu barkod türü olan QR Kod, büyük verileri kod halinde küçültmeyi sağlayan teknolojidir.  QR Kod aslında teknolojinin insan hayatındaki yerini net bir şekilde gösteriyor. Çok büyük verilerin kolaylıkla iletilmesini sağlayan QR Code, gizli verileri de iletmektedir.

QR Kod’lar özellikle cep telefonları ve PDA’lar için geliştirilmiştir. Özel bir yazılımla oluşturulan QR Kod’ların içerisine istediğiniz şekillerde yazılı, görsel, resim, video gibi kısacası elektronik bir ortamda gösterebileceğiniz her şey konabilir.  Bir bakıma QR Kod’lar mobil cihazlar sayesinde bilgiye daha hızlı ve pratik şekilde ulaşmayı gerçekleştirir. Örneğin; karekodlar ile verilen ilanlardan kaç kişinin ilana baktığını görebilir ya da karekod sayesinde size yönlenen kişilerin sayısını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Karekodlarla bilgilerin kayıt altında tutulması, saklanması ve gerektiği zaman kullanılması birçok avantajı olmaktadır.


QR Kod genel olarak ise kişisel olarak tanıtım kartlarında, tekstil ve gıda ürünlerinin içeriklerinde, elektronik eşyaların kullanma kılavuzlarında, tanıtım toplantılarında, süper marketlerde ve ilaç prospektüslerinde karşımıza çıkmaktadır.

Barkod ürünleri ve cihazları hakkında detaylı bilgi almak için akbarkod.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


15 Nisan 2014 Salı

QR Barkod

QR Kod, klasik ve tek boyutlu barkodlardan farklı olarak her iki yönde de bilgi depolayabilen ve normal barkodlara göre çok daha fazla veri barındırma kapasitesine sahip olan ve bilgi alışverişini oldukça hızlandıran yeni nesil barkod olarak tanımlanmaktadır.

QR Kod, DataMatrix kod ve Aztek  Kod karekodların en bilinenleridir. Günümüzde birçok yerde adını duyduğumuz ve karşılaştığımız QR kodları birçok avantaja sahip olduğu gibi herhangi bir dilde çok fazla harf ve sayı barındırabilme kapasitesindedir. QR Kod boyutu normal barkodların 1/10’u kadar küçük olabilmesinin yanında her yönden okunabilmektedir. Her açıdan tarama özelliği sayesinde QR Kod daha hızlı bir biçimde okunabilmesini sağlar. Ayrıca QR Kod, %30’a kadar herhangi bir kirlenme ya da zarar görse bile okunabilmektedir.


Artık her yerde karşımıza çıkan QR kodlar basılı ilanlardan billboardlara, kartvizitlerden tabelalara kadar birçok noktada hayatımızda yer almaktadır. Genel olarak mobil cihazlar sayesinde QR kodlarının kullanımının arttığını göz önünde bulundurursak bilgilere çok daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşabilmekteyiz.

Barkod dünyası ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.


14 Nisan 2014 Pazartesi

Barkod Okuyucuların Semboloji Tipleri

Barkod okuyucu çeşitli yüzeylere basılmış olan barkodları çözümlemeye yarayan bir bilgisayar çevrebilimidir. Barkod okuyucular düz tarayıcılar gibi bir ışık kaynağı, bir lens ve optik işaretleri elektriksel sinyallere dönüştüren bir fotoiletkenden oluşmaktadır. Ayrıyetten barkod içeriğini okuyucuya gönderen bir kod çözücü devre de bulunmaktadır.


Barkod okuyucularda EAN/UPC, Code 39, Interleaved 2 of 5 ya da Code 128 gibi popüler olan barkod sembolleri uygulanır. Özel tip bir barkod okuyucu iki boyutlu okuyucu dijital kamera gibi çalışan LED aydınlatması ve bir CCD görüntü işleyici tek boyutlu kodlar kullanılır. Tek boyutlu kodların yanısıra QR Code, Data Matrix, Aztec Code gibi iki boyutlu matrix kodları çözümlemek için gereklidir. Ayrıca RSS gibi bazı kod çeşitleri de matrix kodlara benzerlik gösterir. Ancak bu rağmen kodlar hem tek boyutlu hem de okuyucular tarafından çözümlenebilmektedir.



Barkod okuyucular genel olarak ise süpermarketler, kimlik tanıma, ürün kimliği tanıma  gibi birçok önemli ve ihtiyaç duyulan noktada kullanılmaktadır.




Barkod ve barkod sistemi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız!

11 Nisan 2014 Cuma

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışmaktadır?


Barkod, farklı kalınlıklarda bulunan dik çizgi ve boşluklardan meydana gelen, hızlı ve pratik bir şekilde veri girişiyle bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan sistem olarak bilinir. Barkodlar ise barkod okuyucular tarafından taranarak bilgiler aktarılır. Barkod okuyucuların temel çalışma prensibi ise bilgilerin bilgisayar ortamına kolay bir şekilde geçmesidir. Barkodun çubuk ve boşluklardan meydana gelen kısımları ilk önce bir elektronik sinyaline dönüştürür; sonra da bilgisayar ortamında okunmasını sağlayacak bir şekilde ASCII karakterine haline dönüştürür.


Barkod okuma sistemleri ise 3 temel unsurdan oluşur.  Bu unsurlar; barkod görüntüsüyle optik etkileşimi sağlayan tarayıcıda giriş bölümü, çubuk ve boşluklardan oluşan sembolleri ise ASCII verilerine dönüştürecek olan kod çözümleyicisi ve kod çözümü sonrasında ise verileri bilgisayar ortamına aktaran haberleşme birimleri olarak tanımlanmaktadır. Barkodların okunma mantığı ise hareketli tarayıcı barkoda bir ışık göndererek bu ışığı ileri geri titreştirerek her geçişte çubuklardan ve boşluktan yansıyan yansıyan ışığı ölçmektedir. 



Barkod okuma işlemi tarama, kod çözümü, sayısallaştırma ve iletim aşamalarından geçmektedir. Kullanılan teknolojinin doğrultusunda barkodun uygulamaları sayesinde veri toplama ve takip çalışmalarının tüm gereksinimleri karşılanır.



Barkodlarla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

10 Nisan 2014 Perşembe

Barkod Etiket Yazıcıların Çalışma Şekli



Sektör ne olursa olsun depo yönetim sistemleri, lojistik, üretim, servis takip, ürün takip, mağaza, depolarda izlenebilirlik adına oluşturulan barkod sisteminin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Barkod etiket yazıcılar ise sistemi oluşturan bu halkanın olmazsa olmazı arasında yer almaktadır. Barkod yazıcılar teknolojinin de yardımıyla çok fonksiyonlu hale gelmiştir. Aslında bunun sebebi işletmelerin izlenebilirlik maliyetini en aza indirerek çalışandan maksimum oradan yararlanmak için uygun barkod ya da etiket yazıcıyı kullanmayı tercih etmesidir. Bu yüzden sağlıklı bir çalışma sistemi sağlamak adına yüksek fiyatlı bir barkod yazıcı almak yerine maksimum fayda sağlayacak bir barkod etiket yazıcı almak daha doğru bir seçim olacaktır.

Barkod etiket yazıcıların çalışma şekli şu şekilde sıralanabilir;

* Nokta vuruşlu yazıcılar

* Deskjet Yazıcılar

* Lazer yazıcılar

* Termal veya termal transfer yazıcılar

Barkod etiket yazıcılar yakarak çalışma prensibine sahip olduğu için baskıda dağılma oranı en aza indirgenmiştir. Bu sayede istenilen mükemmel baskı kalitesi elde edilir. 





Barkod hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız