26 Haziran 2014 Perşembe

Barkodun Yapısı

Bilindiği üzere barkod, birtakım bilgileri temsil eden karaketlerin elektronik cihazlar tarafından okunabilir hale gelmesidir. Barkodlar bilgileri çizgiler ve çizgiler arasındaki paralel boşluklarla temsil etmektedir. Önceleri yalnızca paralel çizgilerden meydana gelen barkodlar günümüz teknolojisiyle beraber ise iki boyutlu barkod, karekod barkod ve noktalı barkod olarak da karşımıza çıkmaktadır. Barkodlardaki başlangıç ve bitiş karakterleri barkodların sağ ve sol taraflarını tanımlamaktadır. Tabii ki de her barkod sembollerinde farklı başlangıç ve bitiş karakterleri kullanılmaktadır. Kontrol karakteri ise barkodun içindeki verilerden oluşturulan ve yine barkod içinde yer alan veridir. Barkod üzerinde bulunan kodun doğru çalışıp çalışmadığına baktığı gibi kontrol karakteri her barkod tipinde farklı hesaplama yöntemleri tercih edilmektedir.


Barkodların alt ve üstlerinde yer alan taşıyıcı çizgileri ise okuyucu barkodun altına ya da üstüne kaymamasını sağlar. Bu sayede hatalı okumalar önlenmiş olur. Ürün takibi, stok yönetimi gibi oldukça dikkat gerektiren konuları kolaylaştıran barkodlar, doğruluk ve hızlı data girişine elverişli olduğu için kullanılması gerekli hale gelmiştir.


25 Haziran 2014 Çarşamba

Barkod Takibini Yapacak Cihazın Seçilmesi

Barkod, ürünlerinin takibinin kolay yoldan yapılabildiği, verilerin hızlı ve otomatik olarak elektronik ortama aktarılmasını sağlamaktadır. Barkod alfabeleriyle meydana getirilen karakterler belirli kurallar çerçevesinde oluşmaktadır. Bu doğrultuda farklı barkod standartlarıyla karşılaşmaktayız. Barkod oluşturulduktan sonra uygun yazıcının seçilmesi gerekir. Barkodlanacak ürünlerin kullanılacak alanlarına ve yapılarına göre uygun bir etiket seçiminde bulunur. Ancak barkod sistemlerinde genel olarak Termal baskı yöntemi tercih edilen yazdırma teknolojisidir.


Barkod sistemlerinde önemli bir nokta barkod takibidir. Barkod takibini yapan cihazlar ise barkod okuyucular ile okutulan barkod karakterlerinin iletildiği ve üzerindeki yazılım sayesinde gerekli kayıtların yapılabildiği, istenildiği zaman da kayıtlara ve gerekli raporlara ulaşılmasını sağlarlar. Günümüzde ürün ve malzemelerin takibinin yapılmasında genel olarak bilgisayar ya da yazarkasalar kullanılmaktadır. Fiş ve fatura kesen cihaz olan yazarkasalar sadece fiş kesebilen, bilgisayar bağlantılı ve pos olmak üzere 3 farklı niteliktedir. Bilgisayar tabanlı takip uygulamasında ise ürün bilgilerini oluşturan barkod çizgileri uygun okuyucu ile tarandığında bilgisayarda bulunan programa online olarak anında aktarılır. Her iki durumda da barkod takibi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.


24 Haziran 2014 Salı

Barkodlama Yöntemi Nasıl Seçilir?

Otomatik olarak verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan barkodlar, barkodu meydana getiren çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara yani barkod alfabesine göre basılmaktadır. Birçok barkod alfabesi olmasıyla birlikte günümüzde en çok EAN-13 yaygın olarak kullanılmaktadır.

Barkod sistemi sağladığı avantaj bakımından günümüzde her firma tarafından kullanılmaktadır. Özellikle ürün sayımı, stok takibi gibi durumlarda oldukça kolaylık sağlayan barkod sistemi birçok firma tarafından tercih edilmektedir. Bir işletmede ise var olan ürünlerin barkod sistemiyle takip edilebilmesi için ürünün bir barkoda sahip olması gerekmektedir. Ürünlerin barkodlanması ise ürünün içeriği, kullanım biçimi ve barkodlama maliyetine göre farklı biçimlerde olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ise ürünün üzerine, ambalaj üzerine ve etiket üzerine yazdırılmasıyla gerçekleştirilebilir. Plastik borular, gıda ürünleri, giyim, elektronik malzemeler, kırtasiye ürünleri, otomotiv yedek parçaları, tartılabilir gıdalar, optik ürünler, kuyumculuk sektörü vb. alanlarda tercih edilebilir. Bir bakıma barkodlamanın amacı hataları en aza indirerek işlem hızının ideal seviyeye çıkarılmasıdır.



19 Haziran 2014 Perşembe

Barkod Sisteminin Yararları ve Kullanım Alanları

Günümüzde tüm firmalar, ürettikleri her ürün için barkod kullanmaktadır. Firmalar ürünleri için kullandıkları barkodlar aracılığıyla üretim aşamasından satış sonrasına kadar istediği ürünlerin bilgilerine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Barkod sistemini ürünlerine uygulayan firmalar, dünyanın birçok yerinde ticaret yaptıkları kuruluşlarda geçerli olan bir numaraya ve işarete sahip olmaktadırlar. Bu sayede ürünler herhangi bir piyasada herhangi bir kodlama sorunu yaşamadan alım ve satım imkanı sağlanmış olacaktır. Birbirine paralel ve değişik kalınlıklardaki çizgi ve boşluklardan meydana gelen barkod sembolleri barkod alfabeleriyle tanımlanmaktadır. Numerik ya da alfanumerik dizinin çizgi ve boşluklardan alfabe ise barkod okutulduğu zaman sadece kodlanmış karakterler bilgisayar ortamına aktarılmış olduğu gibi bilgisayar da bu karakterlere karşılık gelen önceden girilmiş bilgileri ekrana getirir.


Barkod sistemiyle beraber verilerin girişi doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağladığı için ekonomik anlamda da bir tasarruf sağlanmış olur. Ayrıca ekrana gelen bilgiler hatasız olacağı için verilere çok daha kolay ulaşılabilmektedir. İşlerin daha hızlı yürütülmesi, kayıt altındaki ürün miktarları her an kontrol edilmesini sağlayan barkod sistemi üreticiler, perakende satıcılar, toptan satıcılar ve alıcılar bakımından yaygın olarak tercih edilmektedir. 


18 Haziran 2014 Çarşamba

Barkod Çizgileri Ne Anlama Geliyor?

Barkod, dikdörtgen biçiminde, birbirine paralel ince ve kalın çizgilerden oluşan ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen siyah çubukların oluşturduğu semboller olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanan barkodlar aracılığıyla, önceden manuel olarak girilen veriler şimdi bilgisayar ortamına otomatik olarak aktarılmaktadır.

Barkodu oluşturan çizgiler, ürünlerin fiyat ve ürün hakkında bir bilgi vermediği gibi Bu çizgilerde yalnızca ürün referans numarası yer alır. Karmaşık olarak görünen çizgiler, aslında her bir rakamın denk geldiği çubuk grupları aynı mantıkla oluşmuştur. Barkod rakamları ikilik düzene çevrildiğinde ise 0 ve 1 olarak tanımlanır. Yani boşluk ve ince çizgi 0 ve 1’lere denk gelmektedir. Yan yana dizilen 1’ler daha kalın çizgilere dönüşürken, farklı boyutlarda olan barkodları doğru kodlanabilmesi için barkod boyunu belirleten iki başta ve ortada hizalama çizgileri bulunmaktadır.


Hemen hemen her alanda kullanılan barkodlar, aslında benzer olan ürünlerin birbirinden ayırt edilmesinde, satış işlemlerinde, depo hareketlerinde ve en önemlisi kullanıcı hatalarını en aza indirdiği için oldukça yaygınlaşmıştır.


17 Haziran 2014 Salı

Ribon Nerede Kullanılır?

Termal transfer baskı teknolojisinde, yüzey malzemelerinin fiziksel ve kimyasal yapısına göre uygun olarak seçilen Ribonlar, elde edilecek baskı kalitesinde baskının uzun ömürlü olmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Rulo şeklinde olan ve barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar, 3 katmandan meydana gelmektedir. Koruyucu tabaka, film ve mürekkep tabakasından oluşan ribonlar, aslında ribbon ve baskı şeridi olarak da adlandırılmaktadır. Barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar yazıcılarla uyum sağladığında mükemmel baskı alınabilmektedir. Çünkü en kalite baskı için ribonların baskıda kullanılan malzeme ve yazıcıyla uyumlu olması gerekmektedir.


Termal transfer için kullanılan ribonlar ince bir tabakadan oluşmaktadır. Tabii ki daha kaliteli baskı hizmeti alabilmek için ribonların fiyatları da değişkenlik gösterecektir. Ribonların çoğunlukla uygulama alanları arasında ise tüm etiketleme işleri, barkodla beraber standart, baskılı, sentetik ve birçok yüzeye de uygulanabilmektedir. Genel olarak ribonlar yapılarına göre Wax Ribonlar, Wax-Resin Ribon ve Resin Ribon olarak 3’e ayrılır. Ribonlarda yaygın olarak siyah renk kullanıldığı gibi mavi, kırmızı, beyaz vb. renkler de kullanılabilir. 


12 Haziran 2014 Perşembe

GS1 Barkod Nedir?

Günümüzde birçok sektörde kullanılan barkodlar, ürünlerin takip edilmesini kolaylaştırması gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Barkodların basılarak ürün paketlerinin üzerinde yer alması için uygulanacak farklı yöntemler bulunmaktadır. Ancak yapılacak yöntem belirlenirken barkodun nereye yerleştirileceği, etiket üzerinde yer alması gereken bilgiler ve basılması istenen barkod sayıları gibi çeşitli etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.


Bir ürünün barkodu fazla sayıda basılacaksa en ucuz ve kolay yöntem, barkod için master film edinmek olacaktır. Baskı cihazında üretilen ve üzerinde barkodun olduğu negatif ya da pozitif master filmlerin üretim aşamasında barkodu oluşturan çubuklar doğrudan filmin üzerine çizilir ve daha sonra ambalaj üzerine basılacak barkodun da belli standartlara uygun olması gerekir. Bu noktada GS1 barkod sistemi, barkod basımı çerçevesinde kullanılacak barkodların uygulama kurallarını belirlediği gibi barkodlarda olacak tanımlama numaraları ve tamamlayıcı bilgilerin ne şekilde kodlanması gerektiğini belirtir. Diğer yandan GS1 barkod sistemi, barkod basımında kullanılması gereken barkod alfabelerini, barkodların basım tekniklerini ve barkodların ürünler üzerindeki yerleşimine kadar her detayı belirli kurallar çerçevesinde açıklar.  


10 Haziran 2014 Salı

Barkod Yazıcıların Temel Özellikleri

Barkod ve etiket basımında kullanılan barkod yazıcılar birçok amaç için kullanılmaktadırlar. Her alanda sıkça kullanılan barkodların basımında en ideal araç olan barkod yazıcılar, değişik çeşitlerde etiketlere baskı yapabilirler. Etiketleme maliyetlerinin oldukça düşük olmalarının yanında hızlı baskı alabilen barkod yazıcılar, termal baskı da yapabilmektedirler.  Barkod yazıcıların endüstriyel çeşitleri de mevcut olduğu gibi bu alanda kolaylıkla kullanılabilirler.

Barkod yazıcıların temel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
* Genellikle sağlam metal kasaya sahiptirler
* Yüksek kalitede ve hassas baskı kalitesi sunar
* 203 dpi – 600 x 1200 dpi yüksek çözünürlükte baskı yapılabilir
* Saniyede  51-102 mm baskı yapar
* Barkod yazıcılarda yazdırma genişliği 25-160 mm aralığında olabilir
* Kullanımı kolay olup genel olarak ağırlıkları 20 kg’dır.


Barkod yazıcılar ayrıca seri ya da paralel bağlantı şekilleriyle bağlantı kurabildikleri gibi program ve bilgileri saklamak için ön bellek özelliklerine sahiptir. Barkod yazıcılar internet üzerinden destek alarak kendilerini güncelleyebilirler.  


9 Haziran 2014 Pazartesi

Barkod Teknolojisi

Barkod sistemi bilindiği gibi bir seri karakteri kodlamakta kullanılan siyah çubuklar ve beyaz boşluklar dizisi olarak tanımlanır. Değişik kalınlıktaki çizgi ve boşluklardan oluşan barkod, aslında günümüzde hemen hemen her alanda tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi de otomatik veri girişi sağlamasıdır. Optik okuyucular tarafından elektronik ortama aktarılan barkodlar, hata yüzdesini de en aza indirir. Barkod alfabesi ile oluşturulan bu karakterlerde tahmin edildiği gibi ürün bilgileri yer almaz. Bir barkod okunduğunda karakterler dizisi bilgisayara gönderilir ve daha önceden bu karaktere karşılık gelen bilgiler ekrana gelir. Böylece bilgilere çok daha hızlı bir şekilde ulaşılır.


Her alanda faaliyet gösteren barkod standartlarında ise en çok EAN-13 standardı yaygın olarak kullanılır. Barkod teknolojisinin üreticiye en büyük avantajı ise dünyanın her yerinde geçerli olacak tek bir numara kullanmayı mümkün kılar. Barkod sistem havuzunda toplanan bu verilerle ürünler satış ivmelerini kolayca takip edebilirler. Ayrıca çok yüksek hacimli bilgilerin izlendiği yerlerde barkod teknolojisi oldukça yaygındır. Ekonomik olması, işlere hız kazandırması ve hata oranını en aza indirmesi bakımından barkod teknolojisinin kullanılması gereklidir.


6 Haziran 2014 Cuma

Karekod Barkod ve Barkod Okuyucu

Asıl adı Datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipi olarak adlandırılan karekod barkodlar, beyaz ve siyah kare ya da dikdörtgenlerden meydana gelen matris yapıda olan bir barkod çeşididir. Bu nedenle tek boyutlu barkodlardan daha farklı çalışmaktadır. Karekod barkodlar 1 boyutlu barkodlara göre çok daha fazla veriyi barındırabildiği gibi mobil cihazlar üzerinden de kolayca bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Karekod barkodlar 2.335 karakter içermektedir ve bu nedenle istenildiği kadar içerisine bilgi depolanabilir.


Karekod barkodlar birçok alanda ve değişik uygulamalarla ihtiyaçlara cevap vermektedir. Günümüzde karekod barkodlar, resmi gazetede yayınlanan kanun doğrultusunda ilaç ambalajlarında bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Karekod barkodların yeterli miktardaki veriyi küçük bir alana sığdırması açısından ve verilerin kurtarılma olasılıkları olduğu için ilaçlarda tanımlayıcı olarak kullanılırlar. Karekodların okunması ise karekod barkod okuyucular tarafından sağlanmaktadır. Datalogic ailesinden olan okuyucular aracılığıyla bilgiler hızlı ve güvenli bir biçimde okunabilmektedir. 


5 Haziran 2014 Perşembe

Barkod Yazıcı Kullanmanın Önemi

Günümüzde ticari hayata kolaylık getiren barkodların kullanılmasıyla her firma günlük işlerini daha hızlı bir şekilde yapmaya başlamıştır. Barkod yazıcılar da rutin işlerin işleyişini oldukça kolaylaştırdığı gibi barkod yazıcıların boyutlarının küçülmesiyle elde kullanılmaya başlanmıştır. Böylece barkod yazıcılar her yere taşınabilir duruma gelmişlerdir.


Barkod sistemini kullanan her firma için önem taşıyan barkod yazıcıları stoklama, depolama, ürün takibi gibi konularda ürünlere barkod basma işlemlerinin daha hızlı ve pratik bir biçimde yapılmasını sağlar. Barkod yazıcılar ayrıca maliyetleri azaltmasının yanında yapılan işlerde daha az hata payı olur. Barkod yazıcılar ile daha hızlı barkod basımı da gerçekleştirilir ve ihtiyaç duyduğunuzda herhangi bir ürün için barkod alabilirsiniz. Ayrıca barkod yazıcılar elle taşınabilir hale geldiği için de zamandan tasarruf sağlamaktadır.  

  

4 Haziran 2014 Çarşamba

Ribon Çeşitlerinin Uygulama Alanları

Rulo şeklinde ince film olan ve termal transfer baskıda kullanılan ribonların yapısına bakıldığında koruyucu tabaka, film tabakası ve mürekkep tabakasından meydana geldiği görülmektedir.  Ribonlu baskı işlemi ise film üzerinde katı olarak bulunan mürekkep, termal yazıcı kafa aracılığıyla ısıtılır ve sıvı hale getirilir. Mürekkep etiket yüzeyine geçtiğinde baskı gerçekleşmiş olur. Ribonların birçok çeşitleri bulunduğu gibi uygulandıkları alanlar da farklılık göstermektedir.


Düşük maliyetli barkod ve yazı çıktıları almanızı sağlayan Wax Ribon, vellum ve kuşe kağıt yüzeylerine uygulanırken, uygulama alanları olarak da raf etiketi, depolama, lojistik, ürün etiketleri ve genel amaçlı etiketlerde uygulanmaktadır.  Wax Resin Ribon, daha dirençli ve kaliteli baskı verdiği gibi vellum, kuşe, karton etiket, PP ve PE yüzeylere uygulanabilir. Endüstriyel kullanımlar, dış mekan kullanımları, palet etiketleri, ilaç sektörü, nakliye, raf etiketleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Resin Ribon  ya da tekstil resin ribonlar sentetik malzemeler üzerinde kimyasal dış şartlara ve akmaya karşı çok dayanıklıdır. Vellum, kuşe, karton etiket, japon akmaz, plastik, pvc gibi yüzeylere uygulanırken kimya sanayi, otomobil sanayi, elektronik ve medikal sektör uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. 


3 Haziran 2014 Salı

Barkod Okuyucular

Barkod okuyucular bilgi girişlerinin hız, kolaylık ve doğruluk içerisinde elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlar. Bir barkod, ona uyan barkod okuyucu ile okutulduğu zaman barkodu oluşturan çizgiler elektrik sinyaline dönüştürülür. Barkod okuyucular kod çözücüleri sayesinde sinyalleri çözerek anlayabileceğimiz rakam ya da karakterlere çevirmektedir. Okuyucunun yaydığı ışın ve barkod çubuklarının oluşturduğu elektronik sinyaller yine bu okuyucular tarafından okunur ve bilgisayar ortamına rakam ve karakterler olarak gönderilir.


Barkod okuyucular değişik arabirimlere sahip olabildikleri gibi klavye, seri port ya da usb bağlantılı olabilmektedirler. Ayrıca radyo frekanslı çalışan kablosuz barkod okuyucular mevcuttur ve barkod okutulduğunda barkodun etkinlik alanı içinde hızlıca elektronik ortama gönderebilirler. 



2 Haziran 2014 Pazartesi

Neden Barkod Sistemine Geçilmeli?

Değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan meydana gelen barkodlar, tüm ürünlerde kullanılarak stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesini sağlamaktadır. Önceleri bu bilgiler manuel girişle elektronik ortama aktarılıyorken hata oranı çok daha fazla olmaktaydı ve yapılan yanlışların düzeltilmesi de var olan işlerin yavaşlamasına neden olmaktaydı. Ancak barkod sistemine geçilmesiyle beraber harcanan zamandan tasarruf edilmiştir.


En doğru bilgiyi almanızı sağlayan kullanıcı hatalarını ortadan kaldıran ve benzer ürünlerin sahip olduğu barkodlar arasında karışıklık olmasını engelleyen barkod sistemi sıfır hata oluşturur. Hızlı veri girişi sayesinde manuel girişe göre çok daha hızlı bir şekilde doğru bilgi toplanmasının yanında bilgilerin kolay ve hızlıca bir ortama ulaşılmasını gerçekleştirir. Barkod sistemi ile doğru bilgilere ulaşılmasında bilgilerin girişi hızlandığından personel maliyetinde de sistem daha ekonomik hale gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı barkod sistemine geçilmesiyle her firma güvenilir, detaylı, hızlı datalar toplanarak sistem daha etkili kullanılmaktadır.